top of page

Правителството ще поеме нов дълг от 7.3 милиарда лева

Бюджетът за 2022-а ще е с дефицит от 5.9 милиарда лева, съобщи вицепремиерът Асен Василев. Днес обаче стана ясно, че предстои България да поеме нов дълг от близо 7.3 милиарда лева, което създаде напрежение в парламента. От опозицията поискаха мораториум върху тегленето на поредния нов дългБюджетът по време на актуализацията за 2021 г. е разчетен да издържи януари и февруари, така че да не настъпи катаклизъм и промяна в социалната подкрепа и подкрепата за бизнеса преди приемането на нов бюджет. Това коментира в парламента съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев, съобщава Дарик радио.


На въпрос защо се теглят нови дългове от служебното правителство, Василев обясни, че при приемането на бюджета за 2021 г. през 2020 г. от тогавашния министър Кирил Ананиев е било заложено финансиране чрез дълг.

"Убедени сме, че на този етап не трябва да бъде поет нов държавен дълг, заяви Кирил Ананиев от ГЕРБ на брифинг в кулоарите на парламента. "На първо място заради състоянието на фискалния резерв. Към 30 ноември т.г. размерът му е около 12 млрд. лева, което означава, че до края на годината ще бъде осигурено изпълнението на държавния бюджет, както и ще бъдат осигурени необходимите средства в началото на годината и най-вече за изплащането на пенсиите за месец януари", коментира Ананиев.


Източник : Дарик Радио


bottom of page