top of page

Полиция и прокуратура проверяват Тубдиспансера в Благоевград

Шефът на Тубдиспансера д-р Петър Георгиев бе обвинен във финансови злоупотреби от колежка
Екип от разследващи полицаи и прокурор са в Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания в града. Те иззеха документи от административната сграда, а официална информация за акцията липсва.Припомняме, че през февруари д-р Екатерина Чимева е пратила жалба до председателя на ОбС-Благоевград, тъй като Тубдиспансера е общински. Според Чимева, в заведението се извършват финансови злоупотреби. В жалбата си тогава, тя изтъква, че шефът Петър Георгиев си е отпускал заплати и бонуси, започващи от 65000 лв. Близкият до него общински съветник Владимир Пандев също е упоменат с бонуси. Ето част от жалбата на лекарката :


1. Приемат се изключително болни с Направление №3 или на свободен прием през частния кабинет, който се намира в поликлиничната част, и в работното време на управителя, така че стационарът е оставен на лекар без специалност д-р Валентин Лазаров, но за сметка на това той получава 2000 лв. основна заплата и 5000 лeва ДМС, и другият, който е на половин длъжност - д-р Владимир Пандев, който е с 1000 лв. заплата и 3000 лв. ДМС, но е общински съветник и от него управителят има полза.

2. Въпреки че прегледите по желание, изследванията и Ро-графиите се правят в общинско здравно заведение, за тях се плаща на ръка, а не на каса.

3. Всички туберкулозни се привикват от старшата сестра с Направление №3, въпреки че са диспансерни. Прави се, за да бъдат приети или на повторно лечение /„да има туберкулозни, иначе ще ни закрият“/, или по клинична пътека, за да се изкарват пари за заведението и главната сестра Мишева да получава по 1500 лв. основна заплата /колкото началника на лабораторията д-р Славка Димитрова – лекар с 2 специалности/ и 5500 лв. ДМС.

4. Редовно по клинична пътека се приемат болни, които само фигурират, без да се лекуват – било за бройка, било за болнични. През 2020 г. за бройка беше приет и част от персонала, който в същото време си беше и на работа, а именно:

– Лазар Нотев, огняр – от 21.02. до 2.03. с остър бронхит, и от 21.04. до 27.07. с ДХДН /декомпенсирана остра дихателна недостатъчност/;

– Биляна Станчева, санитар – 14-20.04. с остър бронхит;

– Надка Мишева, гл. медицинска сестра – 27.03. – 2.04. и 8-14.05. с ДХДН;

– Илона Асланска, касиер-домакин – 7-13.04. с ДХДН;

– Венета Стоилова – 6-12.04. с ДХДН;

– Христина Ангелова, медсестра – 23-29.03. и 15-21.05. с ДХДН;

– Надежда Янкова, „Човешки ресурси“ – 16-22.04. с остър бронхит;

– Мая Иванова, санитар – 5-11.05.2020 г.

5. Като завеждащ отделение и член на ЛКК, с право да подписва болнични и други медицински документи се води д-р Керемедчиева, която изобщо не идва на работа, а всичко се подписва от сестра Мишева.

6. Същото е положението и с рентгенолога д-р Пасалуди, която е в Сандански, а се води на половин длъжност тук, графиите се разчитат дистанционно и се подписват от управителя“.

Д-р Чимева твърди, че това са само част от нарушенията в здравното заведение, съществуват обаче още редица длъжностни престъпления от страна на управителя и гл. медицинска сестра, които могат да бъдат доказани при проверка от съответните институции. В жалбата си лекарката е задала и няколко въпроса, за чиито отговори настоява от принципала на болницата – Общинския съвет. Тя пита кой дава право на управителя на общинско здравно заведение еднолично или под давлението на гл. медсестра да определя заплати на лекари с многогодишен стаж, и то в размери, по-ниски от предвидените в Националния рамков договор за 2016, 2018 и 2020; къде са органите на финансов контрол, за да установят движението на средствата в здравното заведение; защо Регионалната здравна каса до момента не е проверила колко т.нар. „мъртви души“ са лекувани по пътеки; защо се изисква Направление №3 в общинско здравно заведение за болнична помощ, както и на какъв принцип е допуснато съществуването на белодробна болница с 2 отделения – пневмологично и фтизиатрично, а сега и „Ковид“, където има само 1 завеждащ на половин длъжност, който при това само се води на работа, в резултат на което в 3-те отделения работят 4-ма лекари на половин длъжност и само 3-ма на пълен щат.
bottom of page