top of page

Полицейското насилие над фен на "Пирин" влезе в националните новини

Грозни сцени на полицейско насилие помрачиха футболния мач между "Пирин" и "Левски" в Благоевград. Млад фен на орлетата бе влачен и бит от полицаи пред очите на стотици на стадиона. Късно снощи кметът на града Илко Стоянов излезе с извънредна позиция, в която изрази, че "дори Владимир Будников да е направил нещо нередно, това трябва да бъде установено по съответния ред, защото най-сбърканото правосъдие е правосъдието на физическата сила!". От ФК " Пирин" също осъдиха случилото се. Кадри от бруталното насилие влязоха и в националните новини. Ще има ли оставки?Един от наградените украински доброволци от „Автобуса на надеждата“, докарал в Благоевград около 30 украински бежанци пострада на мача Пирин – Левски (0:3) и бе транспортиран за „Пирогов“. Това съобщи пресаташето на благоевградския футболен клуб Йордан Грозданов. На полувремето изпълнителният директор на клуба Таско Тасков и кметът на Благоевград Илко Стоянов връчиха плакети на четирима доброволци за пътуването им до Украйна и обратно с „Автобуса на надеждата“, с който отборът транспортира около 30 украински бежанци. Едно от наградените момчета – Владимир Будников бе влачено по стълбите от няколко полицаи с каски, след което бе буквално проснато по гръб на бетона под сектора, свивайки се от болка. Оказана му бе и спешна помощ от медицински екип и с линейка е транспортиран за столичната болница „Пирогов“. Брутални кадри от полицейското насилие над момчето заляха Интернет и възмутиха обществеността в Благоевград. Късно снощи кметът на Благоевград Илко Стоянов излезе с позиция за случилото се:

"Днес присъствах на футболния мач между “Пирин” и “Левски”. Няма да коментирам спортните събития, защото има достатъчно специалисти за това. Стадион “Христо Ботев” беше пълен, като за истински футболен празник, но за съжаление не се получи такъв, и то не заради резултата от срещата, а заради едно събитие, което помрачи настроението на всички. На полувремето на мача, лично наградих Владимир Будников за това, че доброволно се включи в инициативата “Автобусът на надеждата”, при която ФК “Пирин” и Община Благоевград помогнаха на жени и деца от засегнатите военни райони. Само около 30 минути по-късно, след като излязохме с Владимир на стадиона тази вечер, той беше закаран от линейка в почти неконтактно състояние към болница. Тъжно е, когато един празник е на път да се превърне в трагедия, тъжно е да видиш млад и жизнен човек в това състояние, в което беше изнесен от стадиона! Нещо не е както трябва, защото и без война, ние продължаваме да даваме жертви, като общество! Компетентните органи трябва незабавно да се самосезират и да установят какво точно се случи и кой каква вина има за този инцидент. И аз ще настоявам за това! Дори Владимир Будников да е направил нещо нередно, това трябва да бъде установено по съответния ред, защото най-сбърканото правосъдие е правосъдието на физическата сила! Защото нито един човек не заслужава да бъде изнесен по този начин от стадиона! Но преди всичко пожелавам бързо оздравяване на Вова!", каза градоначалникът в социалните мрежи.


Веднага след него от ръководството на ФК "Пирин" също излязоха с позиция, в която осъдиха случилото се и заявиха, че ще следят състоянието на пострадалото момче.


От МВР-Благоевград съобщиха за местни медии, че лицето оказало съпротива, поради което се наложило извеждането му от стадиона. В кратко съобщение се споменава, че в момента тече проверка на действията на полицаите. Социалните мрежи се взривиха от клипчета с кадри от бруталното насилие. Мнозина призоваха Прокуратурата да се самосезира по случая. Случаят влезе и в националните новини на редица телевизии у нас.

Ето и кадри от случилото се на стадиона в Благоевград:


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес


bottom of page