top of page

Позитивните новини в Благоевград през 2022-а

На фона на тежка икономическа криза, инфлация и политическа нестабилност, годината беше сериозно предизвикателство. На този фон обаче, Благоевград остана стабилен. Кметът Илко Стоянов успя да докаже, че е добър стопанин на града дори по време на невиждана криза и без кой знае каква помощ от държавата. Детските надбавки и помощите се възобновиха като стотици семейства получиха така чаканата помощ. За година, Благоевград се оказа с 20 процента по-зелен от преди: стотици дръвчета, цветни фигури и площи освежиха облика на града. Поставиха се нови пейки и най-сетне видяхме пуснати чешмички, поправени шадравани и ремонтирани градски пространства. Годината беше пълна със събития - големият фестивал SouthWest Fest събра над 18 000 души в парк "Македония", а първото коледно градче в града предизвика фурор. Безспорно една от най-хубавите новини е, че градоначалникът успя да уреди изграждането на улица "Промишлена", която чакахме повече от две десетилетия. В последния ден на годината научихме, че благодарение на навременни действия и далновидност, Стоянов е успял да издейства опрощаване на повече от 1 милион лева в санкции. Падането на патентния данък на такситата наполовина пък показа, че местната власт е започнала да чува хората. Вижте още от позитивните новини в навечерието на 2023-аДокато другите общини гасиха уличното осветление, за да се справят със сметките, в Благоевград, макар и на фона на нестабилни правителства, местното ръководство успя да запази града стабилен. Добро впечатление направи, че макар и с тежко наследство на Общината, кметът успя да се справи с оскъден бюджет и да поправи редица проблеми в града. Едно от позитивните неща през годината определено беше озеленяването- ул "Иван Михайлов" на входа на града определно може да служи за пример. Осветени японски вишни, цветни фигури, светлини във Вароша, цветни алеи и лехи могат да бъда видени навсякъде в града и на всяко голямо кръстовище. На база на предишни години, Благоевград е с почти 20% по-зелен и цветен от преди, дори през зимата. Кампанията за облагородяване на улиците със земна основа също беше добра- стотици улици и междублокови пространства вече няма да тънат в кал. Редица ремонти в централна градска част освежиха имиджа на града- подплощадното пространство се ремонтира, дупките по плочките в централна градска част вече се оправиха, а от Община започват да ремонтират и непипаните с години тротоари и бордюри.

Градската градина, западнала от дълго време най-сетне беше пипната както трябва- нови пейки, редовна подръжка и най-сетне, модерна и обновена обществена тоалетна. Коледното градче беше изненадата на годината- то не само замени изпочупените "кочини" на центъра, но въведе културната виенска традиция на коледните базари в Благоевград. Това стана и едно от най-посещаваните места в града.

Позитивна новина е, че Благоевград ще има и нов, модерен покрит пазар, който в момента се изгражда, а култовата сграда на МУЦ-а ще бъде санирана и ремонтирана след години разруха. Почистването на коритото на река Бистрица, непипано от повече от десетилетие също е пример за добро стопанистване- всички разчистени дърва от речното корито бяха дарени на социално слаби семейства, останали отхвърлени от списъците за получаване на помощ за отопление. Важна за Благоевград новина е изграждането на нов храм- църквата ще носи името на Свети Мина, а това ще бъде и първият храм, изграден на територията на града в последните 50 години. Малките населени места също не бяха забравени- асфалтирани бяха улици, ремонтирани бяха детски площадки, салони и покриви на църкви, дори с оскъдния бюджет в условия на непрекъснато вдигащи се цени.

Завръщането на културата в града беше очаквано събитие и част от предизборната програма на градоначалника- латино танците при моста на влюбените, джаз фестивала, големият фестивал SouthWest fest, кукерския фестивал и дори бутикови, но важни събития като интересния фестивал на лютеницата и Американски музикален фестивал в сътрудничество с Американския университет обновиха културната палитра в града.

Хубава новина беше и форумът "Инвестиции и иновации в Благоевград", който събра най-големите IT компании у нас, а някои от тях решиха да отворят бизнес в града- компанията Montway отвори врати и работни места в Благоевград именно след форума.

Шест нови модерни електробуси, спечелени по проект са сред най-позитивни новини на годината. Уреждането на улица "Промишлена" също е събитие за Благоевград- от две десетилетия нито един кмет не успя да уреди изграждането на ключовата улица, която ще свърже кварталите с центъра и ще намали трафика значително. Стоянов обаче упорито се пребори за нея и в крайна сметка, успя. От 2023-а се очаква да започне строителството на важната отсечка. Макар че, не влизаше в задълженията му, кметът се опита да забърза решението за падналия мост на село Покривник и дори излезе на протест с хората, които още чакат държавата да си свърши работата.

Добро решение за Благоевград, че местното ръководство влезе в положението на хората и реши патентния данък на такситата да се намали наполовина, подпомагайки шофьорите, сериозно ударени покрай кризата с горивата. Социалните услуги в Общината също се подобряват- хубаво впечатление направи фактът, че десетки благоевградчани в тежко положение получиха ключ за социалните жилища, а редица социални институции бяха ремонтирани и освежени. Администрацията пък вече работи без обедна почивка, което направи услугите доста по-удобни за хората. Служителите на новосъздадения Общински Инспекторат пък отговориха на хиляди сигнали и на моменти се оказваха по-ефективни и от полицията. Личи се, че местното ръководство е започнало да чува хората.

В общи линии, годината беше добра за Благоевград, макар и на фона на турбулентните политически времена в държавата. По ирония на съдбата, докато някои от депутатите от региона посещаваха града само на събития, благоевградчани свикнаха да разчитат далеч повече на местното ръководство. По всичко изглежда, че ако кметът е добър стопанин, градът ще се радва на стабилност. Разбира се, има още какво да се желае, но нищо хубаво не идва с магическа пръчка.Югозапад Днес

Снимки: Ал. Манов, Община Благоевградbottom of page