top of page

Пет месеца преди въвеждането на еврото ще боравим и с двете валути

Министър Асен Василев обясни, че правителството има план за плавно приемане на еврото


Пет месеца преди въвеждането на еврото, цените в магазините ще са изписани в двете валути. След това още 12 месеца търговците ще трябва да показват колко е струвала стоката в левове и колко в евро.Това става ясно от публикувания от Министерството на финансите проект на Националния план за въвеждане на еврото, който подлежи на обществено обсъждане до 6 август, съобщава СЕГА.


"Идеята на плана е да осъществи плавен преход за приемане на единната валута, защото това изисква страшно много техническа работа и не бива да се допускат сривове в ежедневието на гражданите и фирмите", обясни финансовият министър Асен Василев. В плана подробно е описано всяка институция какви ангажименти има и в какви срокове трябва да ги изпълни.


Едновременното обозначаване на етикетите на две цени пет месеца преди и 12 месеца след приемането на еврото, има за цел да не позволи увеличение на цените заради закръгляне нагоре.Превалутирането на стойността от левове в евро, ще се извършва чрез прилагането на фиксирания валутен курс 1.95583 лева за 1 евро, който е неотменим. Не се допуска преизчисляване на суми по съкратената форма на фиксирания обменен курс.

bottom of page