top of page

Пациенти сигнализират, че болница "Лозенец" била в основата на канал за трафик на органи


От пациентски организации у нас посочват и, че онкологично болни са плащали огромни суми за трансплантации на стволови клетки в Израел, подлъгани от маркетинг мениджъра на болница "Лозенец" Мишел Леви.
Пациентски организации „Заедно с теб”, Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”, Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички” и Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания пуснаха декларация по случая с незаконните трансплантации в болница "Лозенец", в която разкриха, че многократно са пускали сигнали до МЗ и службите, но никой не предприел нужните действия. Според тях в болница "Лозенец" от години извършвали незаконни трансплантации, мамели пациенти с огромни суми и били в основата на трафик на органи. Според тях властите са знаели за тези действия, но са мълчали."Всички знаеха всичко и въпреки това мълчаха. Последните дни към Пациентски организации „Заедно с теб“ постъпиха сигнали за заведени дела от български граждани с онкологични заболявания, подведени, според пострадалите, от Мишел Леви (маркетинг мениджър в болница Лозенец“) за трансплантации на стволови клетки в Израел. Засегнатите съобщават за събирането на огромни суми от български и украински пациенти и неосъществяване на трансплантациите. Това предполага опит с организирането на лечение по линията Украйна-България-Израел. Ние сме притеснени дали в една голяма университетска болница, субсидирана от държавата, е организиран международен канал за търговия с органи, докато България е на едно от последните места по трансплантации в ЕС и нуждаещите се наши пациенти се борят често безуспешно за живота си", казват организациите в декларацията си.


"Защо така удобно се закри Изпълнителната агенция по трансплантация и се преобразува в дирекция? Агенцията работеше активно с пациентските организации на трансплантирани и нуждаещи се от трансплантации, и това осигуряваше прозрачност, но явно е пречело. Защо се позволява пререждане на нуждаещи се? Защо държавата не осигури справедливост и прозрачност при избора на реципиенти?", питат от пациентските организации. Случаят с болница "Лозенец" тепърва ще се разследва в дълбочина. От МЗ обещаха пълна проверка на болницата.

bottom of page