top of page

Паника на бензиностанциите в Благоевград след като горивото скочи драстично

Последствията от войната в Украйна започнаха да се отразяват на цената на горивото. Днес то скочи с близо 0.50 лева в почти цялата страна. В Благоевград се извиха опашки за чакащи пред бензиностанциите. Метанът в града е достигнал до 3.30 лева на литър, а бензинът до 3.20 лева. Учудващо в София цената на горивото скочи с 0,10 лева. Фалшива ли е тревогата със скока на горивата или тенденцията ще продължи?


Драстичен скок на горивото само за ден почти в цялата страна. Горивото скочи с до 0.50 лева на места. Пред бензиностанциите в града се извиха опашки за желаещи да се запасят с гориво. Цената на бензина в Благоевград варира от 3 лева до 3.20 за литър в различните обекти. Дизелът е с цени от 2.75 до 3.15 лева на места, а метанът скочи до 3.30 лева за литър. И в този час опашките пред бензиностанциите продължават като хората започнаха да се запасяват и с туби.

"Днес е истинска лудница, цените до обяд се сменяха буквално през час", разказват служители. "Затруднения с доставките на горива в България към момента няма, но за зареждане чакаме по шест часа, а доставчиците вече искат авансови плащания", коментира ситуацията пред медиите Иван Кашилски от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива. Вчера едровата цена бе с две стотинки на литър по-висока от предходния ден, а днес вече е с четири стотинки. Това се отразява веднага и на цените на дребно. Осезателно цените на горивата започнаха да скачат веднага след войната в Украйна. От 24 февруари насам ръстът е над 12-14 стотинки на дребно.

Учудващо цените на горивото в София се покачиха с до 0,10 лева, докато в останалата част на страната цените се вдигаха значително.

Търговците на горива у нас са силно зависими от „Лукойл“, тъй като дори да намерят откъде другаде да внесат, цените са по-високи. Междувременно в социалните мрежи вече има призиви към шофьорите да не зареждат от руската компания.

Е. Георгиева,

Югозапад Днес
bottom of page