top of page

От МОН не разрешиха на малките ученици в Благоевград да учат онлайн

Въпреки рекордно високата заболеваемост, която надвишава 2000 болни на 100 000 души, от МОН пренебрегнаха заповедта на областния кризисен щаб всички ученици от Благоевградско да преминат на електронно обучение за седмица и оставиха началния етап присъствено. Как обаче ще се извършва адекватен учебен процес при стотици болни учители и деца?


Областният кризисен щаб в Благоевград се събра спешно в сряда вечерта и излезе с решение всички училища в община Благоевград да преминат на онлайн обучение за седмица с оглед високата заболеваемост, която още в началото на седмицата премина 2000 болни на 100 000 души- това е в пъти повече от допустимата граница от 500 заболели на 100 000 души. В последните две седмици област Благоевград регистрираше новозаразени от близо 900 души на ден, а от училищата в областта отсъстват стотици деца.

След решението на кризисния щаб директорите на училищата и родителите се подготвиха да преминат в онлайн обучение, но в последната минута от работното време в петък, училищата в Благоевград получиха заповед от МОН учениците от 1-и до 4-и клас на територията на общината да продължат да учат присъствено. Решението на МОН изглежда напълно неадекватно, казват родители от Благоевград и посочват, че заболеваемостта е най-висока именно сред малките деца.


Директорите пък се видяха в чудо как да организират присъствено обучение при липсата на учители и ученици- масово в класните стаи има по десетина деца. Отсъстват толкова много учители, че няма кой да ги замести и се налага по класните стаи да влизат възпитатели. В няколко училища от Благоевград дори и възпитателите са болни. Недоволни родители коментират, че се страхуват да пускат децата си на училище в тази обстановка и посочват, че от МОН изобщо не са се съобразили със ситуацията в Благоевградско. Друг е въпросът как шепата останали учители ще преподават нови уроци в празните класни стаи, при положение, че от класовете масово отсъстват повече от половината ученици и доколко учебният процес ще бъде адекватен?Е. Георгиева,

Югозапад Днес


bottom of page