top of page

От Асоциацията на разследващите полицаи в МВР с позиция за скандала "Хемус"

В отворено писмо до медиите от Асоциацията на разследващите полицаи в МВР се казва, че че разкриването на обективната истина по дадено дело важи не само за разследващите полицаи, но и за прокурорите. Позицията е заради заради аферата с „изчезналите” 53 млн. лева по строежа на АМ „Хемус”. Вижте още


Обвиняем може да говори пред отговорните органи във всеки момент от криминално разследване и това право не може да бъде ограничено както от разследващите, така и от наблюдаващия прокурор. Гаранцията за това е чл. 55, ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Тази позиция застъпва Асоциацията на разследващите полицаи в МВР, която беше вписана в Търговския регистър на 25 май, 2021 година. Позицията е заради аферата с „изчезналите” 53 млн. лева по строежа на АМ „Хемус”. Позицията е подписана от председателя на асоциацията Кирил Карликов. В нея се напомня, че разкриването на обективната истина по дадено дело важи не само за разследващите полицаи, но и за прокурорите (чл. 13, ал. 1 от НПК). Отделно се напомня и, че прокурорът може да участва или извършва действия по разследването, докато упражнява надзор (чл. 196, ал. 1, т.3 от НПК). В позицията изрично е подчертано, че "разследващите полицаи в огромната си част са юристи, разполагащи с голям професионален и практически опит"

Друг основен аспект от позицията е, че пак на дневен ред е независимостта и правомощията на разследващите полицаи – заради случилото се в периода 12- 14 декември. Тогава имаше институционална престрелка заради арестувания Борислав Колев, който е обвиняем за източването на 53-те милиона. Макар и не строго официално, ГДБОП застъпва тезата, че трябва да бъдат създадени условия Колев да говори, за да каже кой е над него в схемата. Това обаче не се случило цели 4 дни. Но зам.-градският прокурор на София Иво Илиев заяви, че Колев не искал да говори – нито при внасяне на искането за мярка за неотклонение, нито пред съда.


Припомняме, че Асоциацията на разследващите полицаи в МВР бе създадена в началото на годината от благоевградчанина Кирил Карликов. В момента в нея членуват стотици български разследващи полицаи.

Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

bottom of page