top of page

Омбудсманът на Благоевград Валентин Василев работи две години с изтекъл мандат

Омбудсманът на Община Благоевград доц. Валентин Василев работи вече втора година в нарушение на правилника за избор на омбудсман от 2017-а. Според наредбата, мандатът на Василев изтича заедно с мандата на Общинския съвет- в неговия случай през 2019-а година, когато се проведоха местни избори. По-тъжното е, че докато той получава заплата от близо 2000 лв на месец, мнозинството благоевградчани дори не подозират, че имат омбудсман. За последните шест месеца Василев е разрешил едва 16 случая.През 2018-а доц. Василев встъпи в длъжност като омбудсман на Благоевград. Мандатът му, според общинската наредба, качена и на сайта на Общината, е изтекъл още през 2019-а. Две години по-късно общественият посредник на Благоевград продължава да работи като такъв. На всичкото отгоре е и един от най-скъпоплатените чиновници в Общината- заплата му е около 2000 лв. Като виден преподавател в правните науки, Василев сам би трябвало да е наясно, че работи в нарушение на създадения от 2017-а правилник. Какво следва: ОБС-Благоевград незабавно трябва да стартира процедура на избор за нов омбудсман, тъй като към този момент Василев пребивава на този пост в абсолютно нарушение. Решението за това дали Благоевград изобщо ще има омбудсман е на кмета на Общината и на местния парламент.


Да погледнем обаче колко беше ефективен омбудсманът на Благоевград?


Според шестмесечния отчет на Василев ( цели 24 страници!) за 2021-а, като омбудсман на Общината той е разрешил едва 16 случая- това е обидно нисък брой за подобен пост. Правим справка с други общини: например в община Кюстендил за същия период от време през 2019-а, общественият посредник там е решил над 50 случая на граждани.

В доклада на Василев четем цитати от майка Тереза, но липсват конкретни случаи на хора, чиито проблеми са били реално разрешени. През миналата година се опита да издейства намаление на картите на инвалиди за градския транспорт, но никой не разбра какво точно се случи и разрешен ли беше проблемът. По времето на мандата си той беше организатор на куп инициативи без реално приложение за проблемите на гражданите- онлайн дискусии, младежки омбудсман, представяне на книги на знайни и незнайни автори. Не го чухме и по горещи теми като спиране на помощите за новородени в Общината- миналата седмица на обществено обсъждане по темата в Благоевград Василев кротко си мълчаше и просто отбелязваше присъствие.

Под шапката на поста си често промотираше книгите си- тази му дейност даже влиза във въпросния отчет, всякаш издаването на книгите му е от обществена важност за благоевградчани.


Безличното и очевидно неефективно присъствие на Василев на този пост не му пречеше да е първи на всички видове общински мероприятия- полагане на венци пред паметници, публични чествания на празници и куп други общински събития, на които не пропускаше да позираше с кметове и зам.кметове.


През годините Василев се превърна в синоним на заплатаджия и вечен общинар, който от 2007-а насам все някак си успява да се задържи на някакъв общински пост.По-лошото в случая, че тези "кухи" постове тотално обезсмислят иначе добрата идея зад позицията омбудсман. Друг е въпросът дали всяка община трябва да има такъв. Към този момент нагласите в Благоевград са, че най-вероятно Василев никога повече няма да има шанс да повтори мандата си. Освен, ако пак не оцелее.


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес
bottom of page