top of page

Общинският дълг на Благоевград е намален с половин милион лева за два месеца

След пресконференция на кмета на Благоевград Илко Стоянов стана ясно, че само за два месеца той и екипът му са успели да намалят общинския дълг с близо половин милион лева. Заради тежки управленски грешки на предишното ръководство обаче, новият кмет ще трябва да се справи със задължения от близо 19 милиона лева. Вижте финансовото положение на Община Благоевград в момента.На отчетна пресконференция на кметът Илко Стоянов и екипът му в Благоевград стана ясно, че положението на Общината изобщо не е розово- общинарите ще трябва да се справят с дълг от 19 милиона лева и множество просрочени задължения. Сред тях са непогасени кредити към банки, парите за еднократна помощ за новородени, задължения към НАП и др. Началникът на отдел "Финанси" Борис Механджийски заяви, че от 2011-а година насам Общината влачи задължения към РИОСВ.


Заради отказа на предишния кмет Румен Томов да подпише договор за депото за отпадъци край Бучино пък има шанс общинската фирма "Биострой" да фалира. Припомняме, че Томов се занаити да подпише договор и новото депо за депониране на отпадъци стоеше затворено повече от година и половина, докато боклуците се извозваха до Костинброд всеки ден, поради което Общината натрупала сериозни суми за транспортиране на боклука. Така дългът към РИОСВ набъбна до 4 милиона лева, а общинската фирма "Биострой" има натрупани задължения от 1,2 милиона лева. Близо 50% от месечните разходи на Общината отиват за дейностите на общинската фирма. По времето на Томов, бе изтеглен и банков кредит от 5 милиона лева, но въпреки това тоталният хаос в сметките може да доведе до сериозни последици като надзор от Министерството на финансите.


„Тези пари тежат още от времето на Томов, той много пъти обясняваше за тях, но проблемът е, че само даваше пресконференции, без да се предлага решение на този въпрос", каза кметът Стоянов и заяви, че в момента се обмисля създаването на инвестиционна програма и дългосрочно рефинансиране на кредитите, за да може Общината да излезе на чисто.


Хубавата новина е, че екипът на новият кмет е успял да стопи близо половин милион лева от общинският дълг за два месеца. Финансистите на кабинета "Стоянов" са категорични, че бездействието на предишното ръководство ще бъде преодоляно с конкретни действия. Инвестиционната програма на Община Благоевград ще бъде актуална още в началото на другия месец.


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

bottom of page