top of page

Общинска служителка уволнена заради злоупотреби с парите за украински бежанци

По информация на местни медии, общинска служителка, работеща в Координационния център към Община Благоевград е била уволнена заради злоупотреби с даренията за украинските бежанци. В пост в социалните мрежи една от доброволките и администратор на групата "сМисъл за бежанците в Благоевград" С. Топурска пък се възмути от уволнението и обяви, че спира доброволческите си дейности като щяла да закрие така необходимата за бежанците в града страница. С това обаче ще пострадат единствено и само бягащите от война украинци, а смисълът на добротворството явно наистина ще трябва да потърсят другаде.


По информация на местни медии, служителка на Община Благоевград е била уволнена заради злоупотреба с даренията за украински бежанци. Общинарката прибирала не само дарения, но убеждавала пострадалите от войната украинци, че ще им уреди ел. уреди на ниски цени. Лично кметът на Община Благоевград Илко Стоянов разпоредил проверка и установил злоупотреба със служебно положение. Общинарката е уволнена , а кметът Стоянов наредил парите за дарения да бъдат върнати незабавно. Мнозина от украинските бежанци също се оплаквали от лошо отношение от въпросната служителка, имало и такива, които се усъмнили, че тя приемала дарения в неделя, когато Координационният център не работи.


След като за уволнението се разчуло обаче, администраторката на една от фейсбук групите за помощ за украински бежанци "сМисъл за украинските бежанци в Благоевград" С. Топурска пусна статус, с който обяснява, че не е съгласна с уволнението и в доста емоционален пост заяви, че ще закрие групата и ще спре да помага на бежанците. Това решение обаче идва в момент, в който помощта за украинските бежанци е най-необходима. Факт е обаче, че в случая от Общината са си свършили работата като са уволнили уличената служителка. Защо администраторката на групата се афектира толкова, засега остава неясно. В коментарите под поста бежанците недоумяваха защо това се случва, други пък коментираха, че уволненията на Общината не бива да са причина добротворството да приключва.

В крайна сметка, ако кметът Илко Стоянов бе оставил уличената служителка на работа, щеше ли това да бъде честно към доброволците, а и бежанците?

Междувременно украинската бежанка Кристина Лобановская пусна свой собствен статус във Фейсбук, с който твърди, въпросната служителка наистина е била уволнена с причина, а зад думите й застанаха мнозина бежанци.

Защо едно уволнение ще прекрати добротворческата дейност в Благоевград, не стана ясно. От това най-много обаче ще страдат именно бягащите от война украинци.


Ив. Атанасов,

Източник- Struma.com, Фейсбук

bottom of page