top of page

Община Благоевград с нов архитект

Новият главен архитект на Община Благоевград се нарича доцент д-р Иван Шумков, възпитаник на престижния университет "Харвард", където завършва магистратура по архитектура и градоустройство. Той е един от най-успелите български експерти в чужбина като работи по проекти съвместно със Световната банка, ООН и др.На пресконоференция днес кметът на Благоевград Илко Стоянов представи новия главен архитект на Община Благоевград- престижният архитект Иван Шумков. Той е завършил четири университета, създал е академия с над 100 000 студента, работил е по проекти за сгради и градове на пет континента включително и с Обединените Нации и Световната банка. Шумков е участвал в над сто световни конференции, владее девет езика. Неговите творби са широко публикувани и представени на конференции и изложби в САЩ, Швейцария, Кения, Филипините, ООН в Ню Йорк и много други.


"За мен е чест да бъда в Благоевград и вече се чувствам у дома си. Започвам с огромен ентусиазъм за това какво може да се случи в града. Вярвам в огромния потенциал, който Благоевград има и че екипът, който виждам, е правилният екип, който да развие този потенциал", каза архитект Шумков. Той представи амбициозната си визия за Благоевград пред журналисти днес.

Роденият в Габрово архитект е собственик на Build Academy в Ню Йорк.Фирмата се занимава с образование и решения в архитектура, недвижими имоти и градоустройство.

В богатото портфолио на арх. Шумков влизат и консултантски дейности на международно ниво.

"Очаквам с нетърпение да видя как с кмета Илко Стоянов ще развием града", каза на пресконференция днес новият главен архитект на Община Благоевград. Развитието на градската среда и обществените пространства ще бъдат сред приоритетите на арх. Шумков.Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

bottom of page