top of page

Община Благоевград спечели дело срещу Областна управа и така помогна на благоевградски семейства!

Работи ли Областна управа за обществения интерес? Община Благоевград спечели поредното дело срещу Областна управа. Преди време ни в клин, ни в ръкав областният управител спря решение на ОБС за продажба на общински жилища на три одобрени благоевградски семейства. Казусът стигна до Административния съд, където магистратите решиха в полза на Община Благоевград и засегнатите семейства. Прави впечатление обаче друго- от Областна управа дежурно връщат решения на Общинския съвет в града без солидни правни аргументи. Фиксацията на последните двама областни управители върху Благоевград изобщо не е в полза на гражданите и изглежда така, всякаш кабинетът на губернатора служи за политическа бухалка. „Това е поредното върнато решение от областния управител, което засяга човешки съдби. Отново призовавам да загърбим политиките и да отстояваме правата и интересите на жителите“, коментира градоначалникът Илко Стоянов. Вижте още


Община Благоевград спечели поредно дело срещу областна администрация! Съдът разреши спряна от областния управител продажба на общинско жилище Община Благоевград спечели първото от трите съдебни дела, заведени от областния управител срещу решения на ОбС за продажбата на общински жилища на вече одобрени семейства купувачи. Припомняме, че Общински съвет - Благоевград с мнозинство разреши продажбата на въпросните три имота с решения от две поредни сесии, проведени на 25.11.2022 г. и на 23.12.2022 г. Семействата обаче не успяха да станат собственици, тъй като областният управител спря процеса със Заповед от 12.01.2023 г. и така се стигна до съдебно дело. Административен съд - Благоевград излезе с решение в полза на Община Благоевград по едно от заведените дела. Така първото от засегнатите в спора семейства е съвсем близо до реална покупка, стига областният управител да не обжалва решението на АС пред Върховен административен съд. Според мотивите на АС атакуваните решения на общинските съветници са валидни и издадени при спазване на процесуалните правила и в съответствие с изискванията на закона. Не на последно място магистратите посочват, че семействата отговарят на Наредбата за настаняване и могат да закупят този имот.

„Това е поредното върнато решение от областния управител, което засяга човешки съдби. Отново призовавам да загърбим политиките и да отстояваме правата и интересите на жителите“, коментира кметът Илко Стоянов.

Фиксацията на последните двама областни управители върху Благоевград изобщо не е в полза на гражданите и изглежда така, всякаш кабинетът на губернатора служи за политическа бухалка. В Сандански например областният управител С.Христов спря решение на тамошния общински съвет, с което общинарите искаха да защитят парк "Свети Врач" от застрояване. До скоро в града течеше подписка за отстраняването му от поста. Напоследък все по-често сме свидетели на по-скоро политически решения на областна управа, отколкото на такива в полза на гражданите.


Югозапад Днес


bottom of page