top of page

Община Благоевград проведе обществено обсъждане за спрените помощи за семейства с новородени

Преди година бившият кмет Румен Томов заяви, че няма пари за социални помощи за стимулиране за раждане на първо дете. Така над 350 семейства вече втора година чакат неизплатените помощи. Гневни майки коментираха, че предишното ръководство си отпуснало баснословни суми за ДМС-ата, но така и не се намериха пари за помощта за новородени.
Наредба за насърчаване на раждаемостта и отпускане на еднократна парична помощ на семействата с новородени в община Благоевград беше приета през февруари 2020 година по времето на бившият кмет Румен Томов. Сумата беше от 250 до 600 лева за първо и второ дете, а за трето помощта трябваше да достигне 2000 лева при родители с висше образование. До изплащане така и не се стигна, тъй като Томов заяви, че общината няма пари. Над 350 семейства в града все още не са получили обещаната помощ. Някои от тях заплашиха със съд, а други коментираха, че щом предишното ръководство си е отпускало космически суми за допълнително възнаграждение, значи пари могат да се намерят.

По горещата тема днес се проведе обществено обсъждане, организирано от кмета на Благоевград Илко Стоянов и председателят на Общинския съвет Радослав Тасков. На него стана ясно, че критериите за получаване на майчинските помощи трябва да бъдат променени. До този момент сред критериите бяха уседналост от две години и платени здравни вноски. Гневни майки заявиха, че наредбата, издадена от предишното ръководство е със сериозни пропуски, а някои от кандидатствалите за помощта вече две години чакат отговор.


Кметът Илко Стоянов заяви, че ще се опита да промени критериите по помощта и ще преразгледа индивидуалните случаи. Чуха се и предложения за трайно орязване на помощите за лица с основно образование. В 10-дневен срок Общината ще издаде наредба, с която ще преразгледа отхвърлените майки, а чакащите помощи ще получат писмен отговор.


Е. Георгиева

Югозапад Днес

bottom of page