top of page

Община Благоевград предаде първия транш с помощи за Сирия и Турция

Община Благоевград предаде първия транш от хуманитарни помощи за хората в районите, засегнати от опустошителните земетресения в Турция и Сирия. Добро впечатление направи и фактът, че кметът Илко Стоянов бе сред първите градоначалници у нас, отворили координационнен пункт за помощи. Действията му бяха координирани с посолствата на Турция и Сирия като за разлика от много други общини у нас, помощ от Благоевград ще има и за Сирия. Хиляди благоевградчани се отзоваха с помощи и показаха съпричастност. Вижте още


Даренията са направени от съпричастни към ситуацията благоевградчани и бяха събрани в

Координационния пункт, организиран от общинска администрация, намиращ се до зала „22 септември“. Помощите за Сирия бяха предадени в посолството на държавата у нас. Днес в 10.00 часа военнотранспортен самолет "Спартан" излита за Бейрут, за да ги достави. Даренията за Турция пък Община Благоевград предостави на БЧК, като са спазени всички утвърдени изисквания. Координационният център в Благоевград беше отворен по решение на кмета Илко Стоянов и след множество запитвания от страна на жителите за това по какъв начин могат да помогнат.

Пунктът остава отворен, като в него могат да се даряват топли детски, дамски, мъжки дрехи и обувки, спално бельо, топли завивки, хигиенни материали, като задължително условие е те да бъдат нови.

Помощи могат да бъдат предоставяни от жителите и в пункт на Български Червен кръст в Благоевград, който се намира на бул. „Св. св. Кирил и Методий“ № 29. Община Благоевград се включи и в кампанията за набиране на средства в подкрепа на пострадалите от смъртоносното земетресение в съседна Турция, погубило хиляди човешки животи и оставило множество райони в развалини. Банковата сметка, на която могат да бъдат превеждани парични средства в помощ на Турция е: БАНКА: T.C. ZIRAAT BANKASI A.S. – SOFIA BRANCH ИМЕ НА СМЕТКАТА: EMBASSY OF THE REPUBLIC OF TURKEY СМЕТКА BGN : IBAN: BG64TCZB93501010150300 СМЕТКА EUR : IBAN: BG89TCZB93501410150302 SWIFT/BIC KODU: TCZBBGSF Община Благоевград, посолствата на Сирия и Турция изказват своята огромна благодарност към всички хора, които проявяват съпричастност!


Югозапад Днес


bottom of page