top of page

Община Благоевград отпуска по 450 лв на 21 семейства от изгорелия блок в кв. Струмско

След спешна среща на Община Благоевград и жители на изгорелия блок в кв. Струмско стана ясно, че ще бъдат отпуснати по 450 лв на 21 семейства за повторно обследване на блока. Някои от тях обаче настояха за непосилни суми от размера на 5000 лв. на семейство! Общински съветници от ГЕРБ пристигнаха с популистко предложение за отклоняване на средства от парите за тежкоболни хора. Това обаче ще лиши от надежда за лечение и скъпоструващи операции десетки благоевградчани. Редно ли е Общината да покрива всички щети от пожара и защо държавата не се намеси?


Защо държавата не се намеси, за да помогне на хората от изгорелия блок в кв. Струмско? Това се питаха днес на спешна среща жителите на блока и представители на Общинска администрация. Припомняме, че Община Благоевград предложи общински жилища на живущите в изгорелия блок, а месец след инцидента лично кметът Илко Стоянов дари заплатата си за възстановяване на блока. Някои от семействата вече живеят в общински жилища. В изгорелия блок беше пусната и вода, и ток. Направено бе и обследване на заварките, т.н ултразвуково замерване за сметка на Община Благоевград. Отделно бе извършено и обследване на якостта на бетонните панели от специалисти, за които отново заплати Общината. Сега ще се прави и повторно обследване, за което ще бъдат отпуснати по 450 лв на 21 семейства. Това обаче изглеждаше недостатъчно на някои от живущите там, които поискаха непосилни суми от по 5000 лв на семейство.

На срещата с жителите на блока днес направи впечатление и особено популистките изказвания на общински съветници от ГЕРБ, които предложиха пари за блока да се дадат от перото за операции и лечение на тежкоболни хора. Това обаче ще лиши от надежда за живот и лечение тежкоболни благоевградчани, които разчитат на помощта. Дали такова предложение е морално?

Липсата на държавата си пролича остро и хората се питаха защо областният управител Валери Сарандев не е информирал или потърсил помощ от държавата за изгорелия блок. До тук с бюджета, който разполага Община Благоевград е направила каквото може. Дали е редно данъците на благоевградчани да покриват цялата сметка и няма ли да лишим и други хора от правото им на социални помощи? Отговорите чакаме от държавата.Ив. Атанасов,

Югозапад Днес


bottom of page