top of page

Община Благоевград настанява украински и български граждани в социални жилища днес

Днес ще започне официалното настаняване на украински и български бежанци в социалните жилища на Благоевград. Лично кметът Илко Стоянов ще предаде ключовете на одобрените. Бежанците в Благоевград са предимно майки с деца. Припомняме, че след 31-и май правителството ще спре да изплаща помощта за хотелиерите, настанили украинци у нас.


На символична церемония днес от 9.30 часа кметът на Община Благоевград Илко Стоянов ще предаде ключовете на одобрените за настаняване български и украински граждани. Община Благоевград бе първата община у нас, която даде за ползването част от незаетите си общински жилища на бягащите от война украинци. С почти единодушно гласуване ОБС-Благоевград позволи настаняването като увери, че това няма да попречи на нуждаещите се благоевградчани и нито един желаещ да бъде настанен в общинско жилище няма да бъде върнат.

Координационнен център за помощи на бежанците работи вече повече от три месеца на територията на града. В Благоевград има около 180 украински граждани, повече от тях майки с деца. Много от тях вече се адаптираха и дори започнаха работа, а други избраха да се върнат в Украйна. Припомняме, че правителствената помощ към хотелиерите, настанили бежанци секва в края на този месец.Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

bottom of page