top of page

Община Благоевград изплати помощ за новородени на 89 семейства!

Това очакваме от местната власт! Община Благоевград помогна на 89 благоевградски семейства с помощ за новородени в размер на над 95 хил. лв! Стана ясно и че, всички заявители, подали документи до ноември миналата година, са получили помощ от Общината. Прави изключително добро впечатление, че администрацията на кмета Илко Стоянов не само възстанови спрелите помощи, но въпреки тежката икономическа криза, продължи да помага на семействата с новородени. Припомняме, че така необходимата помощ бе спряна по времето на екс кмета Томов с дежурния мотив, че няма пари. Вижте ощеОбщина Благоевград преведе 96 500 лв. по сметките на родители, кандидатствали и отговарящи на условията от Наредбата за отпускане на еднократни парични помощи за стимулиране на раждането и отглеждането на деца. Общо 89 семейства получиха финансов стимул само ден след като ОбС одобри финансовите разчети на Община Благоевград за 2023 г. Така, на практика вече са изплатени средствата на всички заявители, подали своите документи до края на м. ноември 2022 г.

Тази година Община Благоевград е заложила общо 400 хил. лева за отпускане на еднократна помощ за новородени. Подкрепата за младите семейства и осигуряване на по-добри условия за децата на Благоевград е сред приоритетите на кмета Илко Стоянов.

Съгласно решение на ОбС – Благоевград сумата за първо дете при родител с висше образование е 900 лева, 600 лева за родител със средно образование, 200 лева за родител с основно образование.

За второ дете при родител с висше образование паричната помощ е 1100 лева, при родител със средно образование 800 лева, при родител с основно образование 250 лева.

За трето дете при родител с висше образование сумата е 2000 лева, при родител със средно образование е 1000 лева, при родител с основно образование 300 лева.

При раждане на близнаци, тризнаци и т.н. еднократната парична помощ е 1000 лева за дете, без да се отчита образованието на майката и поредността на децата.


Югозапад Днес

bottom of page