top of page

ОБС реши: Без Аквапарк и реновиране на Бачиново

След караници и разгорещени страсти, общинските съветници гласуваха против поемането на дълг за реновирането на Аквапарка и ремонта на Бачиново. С 18 гласа "за", 16 "против" и 4 "въздържали" съветниците оставиха съоръжението на разрухата. Кметът Стоянов каза, че ще продължи да работи за бъдещето на Благоевград и даде категорична заявка, че не е като "предишните". Сега за града ни остава надеждата, че благоевградските депутати ще намерят финансиране за ремонта на Аквапарка и Бачиново.


Разгорещени страсти и караници съпътстваха сесията на Общински съвет днес. Още преди началото на важната сесия пред зала "22-и септември" в града се бяха събрали политически лидери и активисти- предимно политици, отколкото граждани. Сесията започна с изказвания против поемането на дълг за създаването на модерен аквапарк с минерална вода и реновирането на единственият парк в града- Бачиново. Обстановката се нажежи след изказване на общински съветници, сред тях Кирил Илиев от ГЕРБ, както и разследваните от КПКОНПИ д-р Пандев, Красимир Роячки и Радослав Тасков. Всички те бяха против дълга с довода, че можело да се търси европейско финансиране за проекта. Такова обаче ще започне да влиза у нас най-рано в края на следващата година. Силно впечатление направи и напрежението между председателят на ОБС Радослав Тасков и общинска администрация.


Кметът Илко Стоянов взе думата и посочи, че проектът за Аквапарка е част от предизборната му програма и не е единственият проект, по който Общината работи. "Аз не съм предишните и няма да влизам в договорки. Решението е във вашите ръце. От вас искам само да ме оставите да работя и аз ще продължа да го правя в името на благоевградчани", каза градоначалникът и подчерта, че още с встъпването си в длъжност е спрял безконтролната и неизгодна концесия, която течеше цели 10 години, предложил е проект и е намерил финансов инструмент, по който това да се направи.

Градоначалникът обаче извади интересни данни:

Оказа се, че през 2019-а година ОБС-Благоевград е гласувало за заем от почти 8 милиона лева без обществено обсъждане и при това от търговска банка

В суматохата на скандала стана ясно, че в последните десет години не е имало обществено обсъждане за кредит, но пък същите общински съветници тогава са гласували единодушно "за". Така Община Благоевград и в момента изплаща почти половин милион лева вноска всеки месец.

Веднага след гласуването за Аквапарка, политиците и членовете на сдружения и организации се разотидоха и останаха само общинските съветници, които продължиха по дневния ред. Това обаче не направи добро впечатление на някои местни парламентаристи, които заявиха, че някои настоящи и бъдещи кандидат-политици са се опитали да си направят ПР за сметка на важна тема за Благоевград.

В крайна сметка разрухата в Аквапарка ще си остане, а благоевградчани няма да се радват на модерен комплекс с минерална вода.

Сега остава надеждата, че благоевградските депутати ( в частност тези от управляващата коалиция, изразили с декларация становище против проекта) ще намерят финансиране за атракцията на града, която тъне в нищета.


Югозапад Днес

bottom of page