top of page

ОБС-Благоевград сред първите места по разследвани от КПКОНПИ съветници

Цели седем общински съветници от Благоевград са разследвани от КПКОНПИ за конфликт на интереси. При председателя на ОБС Радослав Тасков положението е още по-смущаващо- органът установява несъответствие в доходите като вече тече искане за отнемане на незаконно придобито имущество, а един от имотите му е запориран. За малък общински съвет като този на Благоевград цифрата е меко казано шокираща и навява за масова злоупотреба с обществено положение.ОБС-Благоевград е сред първите места по разследвани от КПКОНПИ общински съветници. Цели седем общински съветника начело с председателят на ОБС Радослав Тасков ще трябва да минат през съда. През миналата седмица стана ясно, че общинските съветници Валентина Шаркова и Бисер Стойчев, уличени в конфликт на интереси са загубили делата си срещу КПКОНПИ. Ако ВАС не реши друго, ще им се наложи да платят солени глоби. Припомняме, че заради две нейни гласувани в ОбС в полза на концесионера на мола, където работи, Шаркова отнесе 10 000 лв. глоба, 370 лв., които трябва да плати като съдебни такси, и още 100 466 лв., на колкото е изчислени материалната облага за търговския център. Въпросните гласувания бяха през ноември и декември 2020 г., когато по предложение на тогавашния кмет на Благоевград Румен Томов съветниците приеха да бъдат намалени концесионните такси. Бисер Стойчев от БСП пък е е глобен с 5000 лв от КПКОНПИ. Той гласувал подробен устройствен план на място, чиято собственост е на съпругата му. Целта била инвестиционни намерения.


Най-тежка изглежда ситуацията на председателят на ОБС Радослав Тасков, който не само е разследван от КПКОНПИ, но вече е минал това ниво и при него е установено несъответствие при доходите му, а един от имотите му вече е запориран. Антикорупционната комисия наложи глоба от 5000 лв на общинския съветник от БСП д-р Владимир Пандев. Той гласувал годишния отчет и баланса на бюджета на болницата за белодробни заболявания, докато работи в болничното заведение. Именно от гласувания бюджет д-р Пандев е получавал бонуси и заплата. Преди време името му беше свързано със скандални бонуси в т.нар. Тубдиспансер в града, в който влезе прокуратура и полиция след сигнал за злоупотреби. Към момента делото на Пандев се разглежда в София.

Припомняме, че една от най-големите глоби налагани на общински съветник в Благоевград беше за бизнесмена Христо Ковачки. Той отнесе глоба от 41 375 лв. заради две негови гласувания в Общинския съвет, с които облагодетелствал концесионираната от сестра му минерална баня в центъра на града. Това се случило миналата година, когато ОБС-Благоевград гласуваше мерките за подпомагане на бизнеса в пандемията. Ковачки лично вдигнал ръка да гласува за намаляване на наемите на заведенията, ползващи общински помещения и терен. Облекчения получиха и градската баня, стопанисвана от сестра му. Сред проявилите в КПКОНПИ е и общинският съветник от ГЕРБ Красимир Роячки. Комисията "Цацаров" му наложи глоба заради два договора с община Благоевград – за откритите тротоарни площи на заведението му пред театъра, както и пред Спортния тотализатор на пл. „Македония“- те били наети от фирмата на тъща му. Размерът на глобата му е от 5000 лв.

През миналата седмица ОБС попадна във фокуса на общественото недоволство след като "пропусна" да гласува за закупуването на шест нови електробуса с безвъзмездно финансиране. В крайна сметка, съветниците се поправиха на извънредна сесия.


Ако Административният съд потвърди решението на КПКОНПИ, ОИК е длъжна незабавно да прекрати правомощията на уличените общински съветници от Благоевград. Друг е въпросът имат ли морално право да останат такива?Югозапад Днес

bottom of page