top of page

Обстановката с пожарите у нас остава напрегната

Синоптиците казват, че ни чакат още горещини, което е предпоставка за формирането на пожари. Към този час пожарникарите у нас се борят с огнищата в Кюстендилско и Пловдивско, а цял отряд пожарникари е на границата със Северна Македония, в готовност да се включат, ако пламъците преминат на наша страна. Ето каква е обстановката в момента


Обстановката с пожарите у нас остава напрегната. Огнената стихия обаче към момента е под контрол. Все пак опасността остава висока, като се очакват и нови горещини в следващите дни. Пожарникари и доброволци се борят с огъня в Пловдивско и Кюстендилско, а булдозери правят просеки, за да не допуснат огъня да достигне до домовете на хората.

В същото време 75 души на терен с тежка техника наблюдават границата ни със Северна Македония. Пред bTV главен комисар Николай Николов потвърди, че няма опасност пожарите да прехвърлят границата с югозападната ни съседка. "Ние смятаме, че към момента няма непосредствена опасност оттам да дойдат пожари по подобен начин стоят нещата и от Гърция“, каза той. По-рано днес и македонският президент Стево Пендаровски увери, че няма опасност пожарите да се прехвърлят на българска територия.

Климатологът проф. Георги Рачев пък заяви, че до 20-и август времето у нас ще остане сухо и горещо, което е идеалната предпоставка за пожари. "Има ли лято, сухо ли е - никакъв огън! Ама някой правил стърнища, компоти - не палете. Вятърът често обръща посоката си", предупреди климатологът проф. Георги Рачев. Той очаква днес пожарите у нас да бъдат локализирани. Рачев прогнозира, че американската агенция дава повече валежи в югоизточката част на България. До 20 август ни очаква топло горещо и много сухо. Няма да има дъжд, така необходим за стопанствата.

Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

bottom of page