top of page

Нови злоупотреби в Онкоболницата в Благоевград, предишното ръководство с нарушения за над 200 000!

Установени са нови нарушения в онкоболницата в Благоевград, алармира кметът на града Илко Стоянов! На пресконференция днес стана ясно, че в болницата липсват нови 200 000 лв, установени са счетоводни нарушения, а в момента тече проверка от АДФИ. Припомняме, че през февруари стана ясно, че бившият счетоводител на болничното заведение е източил над 200 хиляди лева от Онкоболницата. В момента новият началник д-р Теодор Велчев и екипът му се опитват да стабилизират работата на единствената онкоболница в Югозападна България.


Източването на Онкоболницата явно е било системно, това оповести днес на пресконференция кметът на Благоевград Илко Стоянов. Липса на нови над 200 хиляди лева са установени при направен одит на СБАЛО „Св. Мина“. Средствата касаят периодът на управление от предишното ръководство на лечебното заведение, когато шеф на болницата беше д-р Георгиев, който беше начело на болницата цели шест години. „Освен липсата на парите, по време на проверката стана ясно, че от 2019 година са спрени и плащания към фирми, доставящи лекарства, като натрупаните задължения към тях, ведно с лихвите, възлизат на над 1,5 млн. лева. Не можем категорично да кажем, че става въпрос за незаконно присвояване на суми, възможно е да се касае до немарливост или грешно осчетоводяване. В момента по искане на Прокуратурата, Агенция за държавна финансова инспекция извършва щателна проверка на всички документи и едва след приключването ѝ ще можем да коментираме откъде идва липсата на тези над 200 хиляди лева. Истината е, че задълженията към фирмите доставчици на лекарства са в изключително големи размери, сега Общината, Общински съвет и управителят на болницата ще трябва да намерят изход от създалата се ситуация. Добрата новина в случая е, че доставките на медикаменти не са спрени към този момент, което позволява да бъде прилагано адекватно лечение на пациентите“, коментира кметът Стоянов.

Той допълни, че благодарение на усилията на новия управител на СБАЛО „Св. Мина“ д-р Теодор Велчев и екипа му, работата в СБАЛО е оптимизирана и стабилизирана. Това е втори случай на установени нарушения, допуснати от предишното ръководство на болницата през последните няколко месеца.

Припомняне, че през м. февруари кметът на Благоевград Илко Стоянов оповести злоупотреби, извършени от бившия гл. счетоводител на болницата, в размер на над 200 хиляди лева. Тогава бе установено, че са извършени злоупотреби за над 200 000 лева. С парите е трябвало да бъдат осъществявани плащания към фармацевтични компании, а вместо това ресурсът е насочван към взаимоспомагателната каса на лечебното заведение, след което е теглен на ръка от главния счетоводител, който вече беше освободен от длъжност.

Новината за новата порция злоупотреби възмути благоевградчани, мнозина се питат кога предишното ръководство, назначено от кметовете Камбитов и Томов, ще бъде подведено под отговорност.


Югозапад Днес

bottom of page