top of page

Новите случаи на коронавирус в Благоевград се увеличават. Какво прави РЗИ?

Алармиращо повишаване на новите случаи на ковид в Благоевград отчитат от ЕИП. На фона на ударната ваксинация в другите части от страната, в РЗИ-Благоевград не си правят труда да проведат дори адекватна кампания. Телефоните на институцията, чието лого е "С лице към хората" най-редовно не се вдигат: не дай си Боже да е през уикенда- тогава просто не ги търсете..Само за 24 часа новите случаи на ковид в страната са нараснали значително- днес те са 1047. Това е със 165 случая повече от вчера. Данните от Единен информационен портал показват, че новозаразените с ковид в област Благоевград са 32, което показва значително повишение на коронавирус в областта- само преди два дни те се движеха в рамките на 15 нови случая на ден. Въпреки тези тревожни данни, Благоевград изглежда не е и сред първенците по ваксинация у нас- общият брой на лицата със завършен ваксинационен цикъл в областта е едва 38 536. Вялото преминаване на ваксинацията в областта е необяснимо, при положение, че именно служители на РЗИ-Благоевград дежурят на границата с Гърция. За разлика от съседната ни държава, където пунктове за ваксинации и лаборатории работят денонощно по границите, у нас РЗИ-Благоевград заложи на няколко пресконференции и споделяне на листовки от Министерството на здравеопазването.


Мобилни пунктове за ваксинация бяха разположени едва няколко пъти на територията на цялата област- на фона на другите големи области у нас, направеното от РЗИ-Благоевград изглежда недопустимо малко. Граждани се оплакват, че посочените телефони на сайта на институцията не се вдигат, а през уикенда е просто невъзможно да намериш който и да е, въпреки че посочените "горещи" телефони би трябвало да работят по всяко време. Прави впечатление, че дори сайтът на РЗИ-Благоевград не е актуализиран- в графа "Епидемична обстановка" последната "новина" е от март 2020-а.


Неколкократно от "Югозапад Днес" сме опитвали да се свържем с директора на инспекцията Калоян Калоянов, но от там услужливи секретарки ни казваха, че сега не било момента или че д-р Калоянов не може да говори по тази тема точно сега. На редките му пресконференции се чуваха разнопосочни мнения- например преди месец той заяви, че нямало да изхвърляме ваксини, но само две седмици по-късно се оказа, че ваксините все пак ще се изхвърлят. И досега няма яснота по темата.


Болезнен е въпросът с ваксинирането на учителите в областта- по неофициална информация са ваксинирани изключително малък брой учители на прага на новата учебна година и в условията на епидемия. Припомняме, че вчера стана ясно, че покривът на Инфекциозното отделение в МБАЛ-Благоевград е за спешен ремонт. Тук възниква въпросът готов ли е Благоевград да се справи с настъпващата епидемия? Дано липсата на отговори не е свързана с цената на човешки животи.


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

bottom of page