top of page

Новите мерки в Гърция- на ресторант само с тест или ваксина

Ако нямате ваксина срещу коронавирус или отрицателен тест за COVID-19, от 15 юли не можете да влезете в ресторант или кафене в Гърция. Това е ново изискване на гръцките власти, съобщава БНТ. Според информацията, ще има заведения, които ще приемат само ваксинирани с две дози клиенти и смесени - където могат да седнат клиенти с отрицателни тестове и такива със сертификати. Тези мерки важат още за фитнеси и спортни събития и др.

Ако отидеш на ресторант или кафене без да си ваксиниран или с отрицателен тест (не се признават домашно направени антигенни тестове), ще има глоби. Това ще важи за вътрешната част на заведенията засега. Тези навън няма да имат изисквания към клиентите си.


Освен това - от 5 юли влизат в сила и новите изисквания за пътуване с фериботи и междуградски автобусни линии. Според тях възрастните и децата над 12 години могат да пътуват само срещу сертификат за ваксинация, отрицателен PCR тест или бърз антигенен тест. Гърция се цели в 80% изцяло ваксинирани до края на август тази година. Към момента около 40% са ваксинирани с една доза, а малко над 30% - с две дози. Над 60 процента от гърците над 60 години вече са имунизирани срещу COVID-19. Целта на правителството сега са младите. Интересът им за имунизация, обаче, продължава да е слаб, дори и след предложения от властите бонус от 150 евро, ако си сложат ваксина, предават от БНТ

bottom of page