top of page

Николай Цонев влезе в надзора на ВиК-холдинга

Министърът на регионалното развитие Виолета Комитова смени Надзорния съвет на Български ВиК холдинг, съобщава в. „Сега“.

Оказва се, че там е бил назначен Николай Цонев – бивш министър на отбраната в кабинета „Станишев“. В момента той е лидер на „Нова алтернатива“, която на последните избори обяви подкрепа за Слави Трифонов.Акционерното дружество „Български ВиК холдинг“ ЕАД бе създадено от кабинета „Борисов“ през януари 2020 г. В него влязоха всички дялове и акции на държавата във ВиК дружествата в цялата страна. Основната му дейност до момента е да отпуска пари на закъсали водни оператори. Съмненията са, че ВиК холдингът е поредната касичка, създадена от предното управление за непрозрачно и неефективно харчене на държавни ресурси.

Не е ясно с какви мотиви министър Комитова е променила надзора на държавното предприятие и защо е сложила там тъкмо Николай Цонев. Напоследък усилено се коментира, че бившият военен министър на Станишев е близък със сегашния служебен премиер Стефан Янев и дори се очакваше точно той да поеме министерството на отбраната, при това като вицепремиер.

По времето, когато Николай Цонев е военен министър, Стефан Янев става бригаден генерал, а през юли 2009-а, дни преди края на кабинета „Станишев“, е назначен за шеф на дирекция „Политика за сигурност и отбрана“ в МО.

След края на кабинета „Станишев“ Николай Цонев е разследван за злоупотреби в Министерството на отбраната. На 1 април 2010 г. при зрелищен арест бившият министър е обвинен за предлагане на подкуп на следовател, а зам.-градският прокурор Роман Василев го нарича „абсолютен престъпник“.

Цонев е съден по четири дела, вкл. и за неиззгодни сделки по времето, когато е ръководил дирекция „Управление на доставките“ в Министерството на отбраната. Оправдан е по всички казуси.

bottom of page