top of page

Немският посланик Кристоф Айххорн: Благоевград има голям потенциал за развитие!

Посланикът на Федерална република Германия у нас г-н Кристоф Айххорн направи първата си официална визита в Благоевград днес по покана на кмета на Община Благоевград Илко Стоянов. Какви са впечатленията на немският посланик за Благоевград? Отговорите вижте в интервюто на г-н Айххорн специално за "Югозапад Днес"Днес се проведе първата Ви визита в Благоевград. Какви са впечатленията Ви от града?

Първото ми впечатление бе, че Благоевград е град с гостоприемна и открита атмосфера. Радвам се, че опознах града лично. Запознах се с приветливи и мотивирани хора с много добри идеи. Успях да се разходя дори в градския парк. Много зелен град! Приятно съм изненадан и от факта, че в Благоевград се поддържат много контакти с Германия: както в икономически, така и в академичен смисъл. Вашият град настина има голям потенциал за развитие!

Посетихте и новооткрития немски завод "Оттобок" в Благоевград. Коя според Вас е най-важната стъпка в привличането на немски инвестиции в региона?


Впечатляващата инвестицията на "Оттобок" показва особените възможности на Благоевград. Градът ви има атрактивно географско разположение с разнородни транспортни връзки, много добри образователни програми, креативни и мислещи за бъдещето институции. Също така имате два големи университета с широк спектър от специалности, които поддържат партньорства с университети в други страни. Всичко това показва, че Благоевград има чудесни възможности за привличане на инвестиции.

Градовете са особено близо до надеждите и тревогите на гражданите. Посещението ми в Благоевград отново ми потвърди, че икономическата и социална динамика възникват именно в регионите. Те са есенциални за развитието на ЕС и Европа като цяло!Ц. Митова,

Югозапад Днес,

Снимки: Немско посолство/ Община Благоевград


bottom of page