top of page

НАП отпуска 55 милиона за фирмите, засегнати от локдауна

Програмата засяга фирмите, които останаха затворени по време на локдауна, а крайният срок за кандидатстване е 22-и юниОт понеделник започва програмата за компенсиране на фирмите, които бяха принудени да затворят заради противоепидемичните мерки, съобщиха от Националната агенция по приходите. Предвидени са нови 55 млн. лева за осигуряване на оборотен капитал чрез безвъзмездни средства по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. До сега са изплатени близо 120 млн. лева по първите две фази на програмата, допълват от НАП.


Частичният локдаун за заведения, търговски обекти, обучителни центрове, спортни зали и туристически агенции бе обявен в края на ноември 2020 г. Още през декември и началото на януари над 8100 засегнати фирми кандидатстваха за компенсации, които НАП започна да изплаща през март.

Трета фаза на програмата е за фирмите, които останаха затворени в периода от 22 до 31 март 2021г, както и нощните заведения и туроператорите, които бяха с преустановена дейност до края на април. За заведенията компенсацията е 20% от месечния оборот преди пандемията, а за туроператорите - 10%. Формулярите за кандидатстване ще се подават по електронен път през Портала за е-услуги на НАП и е-услуга „Подаване на документи за подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“.

bottom of page