top of page

Напрежение между РЗИ и Община Благоевград

На пресконференция днес в Благоевград кметът Илко Стоянов заяви, че не може да намери начин, по който да работи във взаимодействие с РЗИ и в частност с директора Калоян Калоянов. От години Калоянов не може да намери общ език с нито една институция. В разгара на ковид кризата обаче става все по-ясно, че управлението на РЗИ-Благоевград има нужда от кардинална промяна. Никой в РЗИ не си прави труда да отговори на въпроси, информацията на сайта им е остаряла, не е ясно кога в Благоевград ще се поставя бустерна доза, а журналистическите въпроси са пращани в девета глуха. Вижте още


На пресконференция в Благоевград днес кметът на Общината Илко Стоянов заяви, че в разгара на ковид кризата не може да намери разбирателство и каквото и да е взаимодействие с местното РЗИ. "С РЗИ не работим с единомислие и взаимодействие, не намираме разбирателство, а поведението на РЗИ на кризисните щабове се свежда до изчитането на едни данни и после приключва всичко", каза пред журналисти кметът на Благоевград Илко Стоянов.


Стана ясно и, че преди дни шефът на РЗИ Калоян Калоянов изпратил официално писмо до кмета Стоянов по повод рутинна проверка на обекти от страна на общински служители. Калоянов пратил запитване дали проверяващите от Инспектората в Общината имат зелени сертификати, опитвайки се наложи ограничения да спрат служителите на Общината да извършват проверки. "Не може да се налагаш като бухалка и да спираш действията на други органи. Да, в ковид криза сме, но има и други дейности, които трябва да се извършват. Не мога да приема действията на РЗИ и моля г-н Калоянов да спазва закона и компетенциите си и да не си превишава правомощията", каза още Илко Стоянов.


До този момент няма и информационна кампания на местно ниво какво точно представлява зеления сертификат и др. " Разберете, че в този момент нищо не може да стане насила. Те са компетентния орган, те трябва да обяснят на хората как и какво ще се случи. Без разговор с хората не става", каза още кметът на Благоевград по повод действията на РЗИ.

Припомняме, че от "Югозапад Днес" многократно сме писали за действията на РЗИ в областта по време на ковид кризата. Директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов е почти мистична фигура за журналистите в града- интервютата му са рядкост, а на посочените телефони в РЗИ е цяло щастие да се свържеш с някой, който да може да отговори на елементарни въпроси, свързани с ваксинацията в областта. Кампанията за зелен сертификат е вяла, а на места хората се оплакват от натиск да поставят ваксина именно от служители на РЗИ.


Сътрудничеството на РЗИ и с други институции като РУО например също куца, а родителите на ученици се оплакват, че от РЗИ няма никаква информация дали трябва да тестват децата си, как ще се извършва това и кой ще заплаща тестовете. Кампанията им за ваксиниране на учителите също беше на хартия и без никакви усилия.

Не е ясно кога в Благоевград ще се поставя бустерна доза ваксина, дали такава изобщо се е поставяла, как и на кого- след наше запитване до РЗИ-Благоевград, отговор все още няма. На сайта на местното РЗИ традиционно също липсва информация. Питаме Министерството на здравеопазването нормално ли е в Благоевград да липсва каквато и да е информация по темата?И. Атанасов,

Югозапад Днес

Снимка: БНР

bottom of page