top of page

Най-сетне отварят регионалното депо за отпадъци в Благоевград


То ще обслужва пет общини- Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Изграждането му струваше на бюджета около 24 милиона лева -17 млн. лв. oт Πpeдпpиятиeтo зa yпpaвлeниe нa дeйнocти пo oпaзвaнe нa oĸoлнaтa cpeдa (ΠУДOOC) и 5 млн. лв. oт Mиниcтepcтвo нa финaнcитe. Сагата около него се проточи цели две години, а при наличието на чисто ново депо, от общината в Благоевград депонираха боклука чак в КостинбродОфициалната церемония по откриването на депото ще се проведе на 17-и юни от 11ч.

Инсталацията в землището на село Бучиново е част от ангажимента на страната ни за изпълнение на европейската директива относно депонирането на отпадъци. Новите депа трябва да отговарят на строгите технически и експлоатационни изисквания за предотвратяване отрицателното въздействие върху околната среда и по-специално замърсяването на повърхностните, на подземните води, почвата, въздуха, включително парниковия ефект и др. Строежът на регионалното депо беше започнат от администрацията на кмета Атанас Камбитов, а отварянето му се забави с две години.

Припомняме, че скандалите около обществената поръчка за оператор на обекта възмутиха обществеността в Благоевград. По времето на Камбитов за изпълнител бе избран консорциум „Регионално депо – Благоевград 2019“. Участници в него са „Център за рециклиране“ (с 66% дял в него), „Ресурс Фонд“ и „Еко Комюнити“- с по 17% дял. С встъпването си в длъжност обаче Румен Томов отмени решението на администрацията на Камбитов и стопира проекта, което намирисваше на реваншизъм и в крайна сметка забави отварянето на депото с две години. От "Регионално депо-Благоевград 2019" обаче сезираха КЗК срещу решението на Томов да прекрати процедурата. Комисията за защита на конкуренцията отменя като незаконосъобразно решението на Томов от 10 декември 2019 г. за прекратяване на процедурата по възлагане на дейността на избрания оператор. И задължава Община Благоевград да възстанови на консорциума разноските, направени по производството - общо 4700 лева. В крайна сметка две години по-късно и две седмици преди избори регионалното депо най-сетне ще проработи.

В сайта на общината се посочва, че по проекта е доизградена допълнителна инфраструктура-инсталация за компостиране на разделно събрани зелени и инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци с модул за стабилизиране на органични отпадъци в контейнери и др.


bottom of page