top of page

Най-изтощителната година в историята на Спешна помощ

Днес отбелязваме Деня на спешните работници. У нас десетки служители на спешна помощ са починали от ковид.На днешния 27 май се отбелязва Международният ден на спешната медицина. През изминалите близо две години под знака на епидемията от COVID отговорната и нелека професия на спешните медици за пореден път доказа своята значимост.

„Изминалата над година и половина беше най-изтощителната година в историята на спешна помощ и може би в историята на здравеопазването. Това бе работа на ръба на човешките възможности. Изтощението сред колегите е до краен предел“, сподели пред Zdrave.net говорителят на ЦСМП-София Катя Сунгарска. Усещаме огромно изтощение, но и благодарност, че сме още живи и сме тук, допълни тя.


Сунгарска изтъкна, че стотици спешни медици са загубили живота си вследствие на COVID, а много други са прекарали болестта тежко. „Едва повъзстановили се, те идват на работа, качват се в линейките и тръгват. Смятам, че спешните медици трябва да получат единствено и само поклон и уважение. Те са достойни за България“, коментира тя. „Измина година, през която спешните медици бяха поставени на фронтовата линия във войната с една унищожителна за човечеството пандемия. В продължение на месеци спешните медици пренебрегваха собствената и на семействата си безопасност за каузата да спасяват пациентите си. Неимоверният стрес, близостта със заразата, извънредните и натоварени дежурства доведоха до висок процент на заразени, преболедували и загинали от COVID-19 спешни медици. Няма спешен медик, който да не е придобил през последните месеци симптоми на бърнаут и усложненията му като хипертония, сърдечносъдови инциденти, депресии и други”, заявяват от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ за zdrave.net
От там посочват, че пандемията е разкрила слабостите на системата за спешна помощ във всяка държава, включително на българската спешна помощ. Закъснялата диагностика, липсата на информация в реално време за свободни легла доведе до продължително пребиваване на пациенти в спешни отделения и в санитарни коли до хоспитализацията им. Независимо от свръхнатовареността на системата с болни от COVID-19, спешните медици се грижеха и за пациентите с други остри спешни или декомпенсирани хронични състояния, напомнят от НАРСМП.

Денят на Спешната медицина е повод за обществен дебат как да променим системата за спешна медицинска помощ, за да я направим по- устойчива на пандемии и по-добре осигурена с персонал, защитни облекла и апаратура, допълват от асоциацията.

bottom of page