top of page

Най-знаковите събития в Благоевград за 2021-а

През юли гласоподавателите на Община Благоевград изпратиха предишния кмет Румен Томов у дома и избраха нов градоначалник- Илко Стоянов. Сред най-хубавите събития за Благоевград бяха отварянето на немския завод "Оттобок" , пускането на минералната вода в плувния комплекс, ремонтът на Второ Основно училище, разчистването на парк "Ловен дом" , създаването на адекватно ПИРО, с което в следващите седем години Община Благоевград ще получава европейски средства и др. Най-тъжните събития пък бяха свързани с пожари- изгоря култовата сграда "Купола" и цял един блок в Струмско. КПКОНПИ също бе активна, най-вече сред общинските съветници.


Бурна политическа година за Благоевград- два тура на частичните местни избори през лятото определиха нов кмет на Община Благоевград. Адвокат Илко Стоянов стана кмет на Благоевград с над 55.80 процента или 10 406 избиратели. Изборите изгуби кандидатът на БСП Румен Томов с 40.93 процента. Стоянов стана първият кмет на "промяната"- той бе кандидат на ИТН, но бе подкрепен и от ДСБ, Възраждане, "Изправи се БГ! Ние идваме!" и др. До частичните избори в Благоевград се стигна, след като ВАС прекрати предсрочно пълномощията на Румен Томов като кмет на Благоевград, тъй като в едномесечен срок от встъпването му в длъжност не е заличил своя фирма от Търговския регистър, с което е нарушил разпоредба на Закона за местно самоуправление и местна администрация.


Седмица след изборите беше оповестено и скандално раздаване на ДМС-ата от екипа "Томов"- Сумите за ДМС и извънредни, определени от предишния временно изпълняващ длъжността кмет на Благоевград Ясен Попвасилев са както следва: секретарят на Общината Мария Захова трябвало да получи 9900 лв, зам.кмета по строителството Венелин Трошанов 6800 лв, зам. кмета по културата Пролет Трифонова 6800 лв., зам. кмета по сигурността Любен Милев 3000 лв и др. Попвасилев определил и около 4000 лв за себе си в графа "извънреден труд и ДМС". Скандалните ДМС-ата веднага бяха спряни от новата управа на Общината.


Още на първата си пресконференция Илко Стоянов обяви, че е заварил Общината със сериозни проблеми- занемарена финансова политика, проблеми с уличното осветление, значителни пропуски по изпълнение на проекти и др. На новия кмет се падна "късата клечка"- с частичен мандат и опразнена хазна Илко Стоянов ще трябва да извади Благоевград от тежкото наследството на предишните управници и грешките им.

В екипа на новия кмет влязоха експерти и нови лица като Дамян Качулски ( зам. кмет по европейско развитие, образование и иновации), Борислав Механджийски ( зам. кмет по финансите), Силвия Домозетска ( култура, спорт и връзки с обществеността), Дейвид Арабаджиев (секретар на Община Благоевград) и др. Сред първите важни стъпки на новото управление беше възстановяването на помощта за новородени, за която близо 350 семейства чакаха вече втора година.


На управлението на Илко Стоянов се падна и разработването на ПИРО-то: важният документ ще бъде като "лична карта" на Благоевград в следващите седем години. С всички мерки, заложени в него ще може да се кандидатства за евро пари по различни направления. Изготвянето на адекватно и амбициозно ПИРО без да се разчита на външни консултанти бе хубава новина за Благоевград.

Сред най-хубавите събития за Благоевград за годината определено бе отварянето на немския завод за медицински изделия "Оттобок" през октомври. Очаква се заводът да разкрие 300 работни места в Благоевград, което ще съживи местната икономика. Това беше и първата сериозна инвестиция в града през последните десет години.

Сред най-значимите местни събития се открои и пускането на минералната вода в плувния комплекс в Благоевград след години пауза- през септември новият кмет обяви, че е решил дългогодишния проблем и вече жителите на кв. “Еленово” и “Ален мак” ще могат да ползват минерална вода за лични нужди от чешма в плувния комплекс. Ресурсът ще бъде използван за топлообмен и ще преминава през душовете в санитарните помещения на обекта, които се ползват от стотици плувци, деца от спортните клубове и професионални спортисти.

Историческият ремонт на покрива на Второ Основно също бе сред акцентите от годината- От почти две години насам директорката на Второ Основно училище "Димитър Благоев" Милена Ковачева се опитваше да накара Община Благоевград да ремонтира покрива на училището, който течеше в няколко от стаите в училището. През есента на миналата година пък се наложи цяла класна стая да бъде отводнявана. От Обществения съвет на училището пуснаха и отворено писмо до тогавашния кмет Румен Томов, но ремонт така и не бе извършен с дежурния довод, че няма пари. През септември новият кмет Илко Стоянов разпореди ремонт на покрива- той се извърши за близо месец. Така проблемът за ученици и родители най-сетне бе решен.

След години на разруха пък, култовият за благоевградчани парк "Ловен Дом" отново стана приветлив и достъпен. От дирекция "Екология и чиста среда" към Община Благоевград извършвиха разчистване и засаждане на цветя по мащабен идеен проект, който тече и в момента. От същата дирекция пък доставиха общо 2000 нови кофи за смет, с вместимост 110 литра, както и 80 контейнера тип "бобър", за да се справят с очевидния недостиг на кофи за боклук в града.

Реформите в екологията ще продължават- Изравняването на такса смет с други големи общини и подобряването на услугата наложи вдигане на таксата- с гласовете на 24 общински съветници такса смет за благоевградчани за 2022 година се вдига от 1,1 промила на 2,9 промила. Против гласуваха само 4-ма съветници, а трима се въздържаха. От догодина жителите на селата и бизнеса ще плащат по-малко, отколкото досега. Общинските съветници на Благоевград решиха още да се изравни таксата за детска градина и ясла на 20 лева.

Вечният проблем на Благоевград с бездомните кучета също започна да се решава с малки, но важни стъпки: В града бе извършена масова кастрация на бездомните кучета. Екип на сдружение "Ветеринарни лекари в действие" извърши безплатни манипулации в рамките на седмица. Паралелно с това от Община Благоевград извършиха и преброяване на домашните и безпризорните кучета. Експерти твърдят, че това са важни мерки в овладяването на популацията на животните. В плановете на новото ръководство на Общината е и построяване на нов приют за бездомни кучета. Липсата на държавна политика на национално ниво по темата обаче вече се отразява трайно и на общините, а природозащитници призовават правителството да реши проблема с ново законодателство и мерки.

Знаков момент от годината бе и сътрудничеството на Община Благоевград и Американският университет у нас- за първи път от 30 години насам двете институции започнаха да работят заедно по различни проекти, включително и такива от културния календар на Общината. Посещението на американския посланик Херо Мустафа в Благоевград също се прие като знак, че Американският университет ще участва активно в обществения живот на града. Това бе и първа визита на американски посланик в общината в Благоевград.

Посещението на тогавашния служебен министър на икономиката, днес министър-председател Кирил Петков също бе акцент от годината. Именно от Благоевград Петков потвърди, че ще участва в изборите с нова партия. Двамата с Илко Стоянов се срещнаха с алумни на Американския университет и дискутираха желанието на Община Благоевград да се включи в инициативата на Министерството на икономиката за "Община без корупция".

Събитие с демократичен знак също бе сред акцентите на годината в Благоевград- В шест села в Благоевградско кметските наместници бяха избрани чрез анкета. Анкетирането се проведе на 14 ноември, заедно с изборите за Народно събрание и президент. До този момент нито една община у нас не е разрешила на кметските наместници да се избират от местните жители. Иновативното решение на кмета на Благоевград Илко Стоянов бе посрещнато с радост от малките населени места в Община Благоевград. Така кметските наместници там бяха избирани с анкета от местните жители, вместо да бъдат назначавани както досега.

В Общинския съвет и в Областно управление също имаше промени: председателят на ОБС Благоевград Андон Тодоров загуби кметските избори ( подкрепен от ГЕРБ) и на негово място застана Радослав Тасков. Областният управител на ГЕРБ Бисер Михайлов също бе свален на власт, а на негово място служебното правителство сложи активистът на БСП Николай Шушков. Дали Шушков ще бъде заменен от редовен областен управител след като правителството на Кирил Петков дойде на власт, предстои да видим.


Няколко общински съветници от Благоевград бяха разследвани и глобени от КПКОНПИ за конфликт на интереси- това са Красимир Роячки от ГЕРБ, Христо Ковачки и Владимир Пандев от БСП. И тримата изгубиха делата си срещу КПКОНПИ в Административният съд, с което има и реална опасност да бъдат отстранени от Общинския съвет на Благоевград. Припомняме, че антикорупционната комисия, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, наложи на благоевградския общински съветник Христо Ковачки, познат като "Мама Кажа" рекордна глоба от 41 375 лв. за две негови гласувания в ОбС, с които облагодетелствал концесионираната от сестра му минерална баня в центъра на града.

Висящи дела в Административен съд имат още общинските съветници Бисер Стойчев и Валентина Шаркова, които също обжалват глоби на КПКОНПИ за конфликт на интереси.

КПКОНПИ установи и конфликт на интереси и за проф. д-р Борислав Юруков - ректор на Югозападен университет „Неофит Рилски“. Ръководителят на висшето училище в нарушение на закона е разписвал заповеди за допълнителни възнаграждения на преподаватели и администрация, включително и на себе си. С решението на КПКОНПИ е наложена глоба на ректора от 10 000 лв. и отнемане в полза на държавата на цялата сума от 142 300 лв., представляваща получената материална облага.


Най-тъжните събития в града бяха свързани с пожари- в началото на септември изгоря култовата сграда "Купола" на центъра на Благоевград, в която се помещаваха бизнес офиси и нощни клубове. Щетите се оценяват на милиони левове, а причината за пожара се оказа умишлена: подпалвачът на "Купола" е 43-годишен мъж от Дупница, който бил изгонен от нощен клуб и решил да си отмъсти като подпали сградата. За щастие в пожара нямаше жертви.

В края на годината благоевградчани станаха свидетели и на друг умишлен пожар- горя цял един блок в кв. "Струмско" след като 74-годишен мъж решил да подпали апартамента си. Жертвите на пожара са трима души, а сред пострадалите имаше и новородени бебета, които бяха транспортирани в "Пирогов". Пожарникарите от Благоевград спасиха 27 души, сред които и много деца. В момента тече кампания в помощ на пострадалите от блока семейства, които останаха без дом. От Общината стартираха процедура за ползването на общински жилища, в които временно да се настанят засегнатите от пожара. Кметът на Благоевград пък дари стойността на новогодишната заря на пострадалите от пожара от собствената си заплата.


Годината завърши с редица благотворителни кампании- Дарител преведе необходимите средства за увеличител за четене на 8-годишния Александър, а родителите преотстъпиха събраната сума от благотворителния футболен турнир „За купата на Община Благоевград“ на друго дете в нужда. Благотворителният коледен базар, част от празничната програма на Общината "Коледата е възможна", също събра средства за редица каузи. Благотворителните каузи са избрани от самите участници в базара. "Коледна топлина от баба и дядо", "Подай ръка за творци с увреждания", "Направи добро за дете в нужда" са част от посланията на каузите, които участниците в базара защитават.


В СБАЛО "Свети Мина" и в момента тече благотворителна кампания за подмяна на остарялото осветление- там посланикът на Азербайджан у нас д-р Хюсейн Хюсейнов дари щедра сума за нуждите на болницата. Немският посланик Кристоф Айххорн също се включи в благотворителните инициативи на Общината с подаръци за деца-сираци от Центъра от семеен тип и младежи от рискови семейства.

Седем мащабни проекта за догодина- На последната сесия на ОБС стана ясно, че Община Благоевград разработва седем идейни проекта, пряко свързани помежду си, чрез реализирането на които, обликът на областния център ще бъде напълно променен и осъвременен. Те касаят обновяване и модернизиране на парк „Бачиново“ и реконструкция на „Аквапарк“ – Благоевград (открита и закрита част). Първият от тях предвижда разширяване на алейната мрежа, изграждане на нови пешеходни мостчета, осигурявана на по-широк достъп до лесопарковата част и реката, създаване на нови спортно-рекреационни елементи.


Вторият проект касае превръщането на „Аквапарк“ – Благоевград в модерен термален център. Предстои да бъде направена реконструкция на закритата част, като в нея ще бъдат предлагани водни процедури и СПА услуги на няколко нива, целогодишно. Визията на сградата ще бъде реализирана по най-високите стандарти, като покривът ѝ ще бъде с модерни подвижни панели. В района на откритата част, в рамките на предвидената реконструкция, са заложени изграждане младежки парк, подземен паркинг с 240 места, буферен такъв, нов пешеходен мост, както и спирка на градския транспорт, в посока местността „Картала“. По предварителни разчети след реконструкция на откритата част, същата ще се посещава от около 70 000 души на годишна база, а закритата - 150 хил. души, като се очаква 70% от тях да бъдат туристи. Това от своя страна ще даде сериозен тласък на местната икономика, тъй като ще повиши заетостта на легловата база в хотелите и ще се отрази положително на дейността на търговските обекти.


Останалите пет проекта ще бъдат представени в началото на следващата година. Те касаят създаване на Индустриален парк, технологичен парк, реконструкция на централния пазар, изграждане площадка за снимачен кино център и др. В тази връзка предстои да бъде проведено и обществено обсъждане. Към момента проектите са без осигурено финансиране. Община Благоевград има готовност да ги реализира до края на 2023 г.Екип "Югозапад Днес"

Снимки: Интернет/ Община Благоевград


bottom of page