top of page

Мостът на Покровнишко шосе най-сетне започна да се изгражда!

Новината на месеца! Мостът на Покровнишко шосе най-сетне започна да се изгражда благодарение на действията на кмета на Благоевград Илко Стоянов! Въпреки че, мостът, който стоя затворен една година е в правомощията на областният управител и държавата, градоначалникът пое нещата в свои ръце и след поредица от последователни стъпки успя да издейства изграждането на нов мост. Припомняме, че мостът стоя затворен една година и след като държавата не предприе убедителни мерки, с казусът се захвана кметът на града, който още през февруари изпрати спешно писмо до МРРБ. От днес пък вече стартираха и подготвителните дейности. Вижте ощеСлед серия от последователни действия от страна на Община Благоевград, в лицето на кмета Илко Стоянов, и Областно пътно управление - Благоевград вече има подписан договор с фирма изпълнител за изграждане на нов мост на Покровнишко шосе. От днес стартираха и подготвителните дейности, като крайният срок за изпълнение на цялостния процес е в рамките на 390 дни. Предстои компрометираната конструкция да бъде напълно разрушена и депонирана, като на място да бъде изградено съвсем ново съоръжение, отговарящо на всички съвременни стандарти.

Припомняме, че през м. февруари 2022 г., кметът на Благоевград Илко Стоянов изпрати спешно писмо до Министерство на регионалното развитие и благоустройството с искане обектът да бъде включен в списъка за спешни ремонти. В резултат на това бяха предвидени средства от бюджета на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Последва процедура по инженеринг, както и такава за избор на изпълнител.

Междувременно, в резултат на добро сътрудничество между Община Благоевград и Областно пътно управление, и вследствие на писмо от кмета Илко Стоянов до директора на ОПУ, беше асфалтиран обходният маршрут за селата Покровник, Мощанец, Падеш, Долно и Горно Лешко, Габрово и Дебочица, с цел хората от малките населени места да се придвижват безпроблемно, предвид създалата се аварийна ситуация.


Мостът, който е държавна собственост, поддаде в средата на м. декември 2021 г., вследствие на повишаване нивото на р. Струма, след интензивни валежи.

По същото време на много места в страната имаше огромни щети, касаещи инфраструктурата, в резултат на възникнали извънредни ситуации заради метеорологичните условия. И към този момент голяма част от тях не са получили финансиране от държавата за възстановяване.


Югозапад Днес

bottom of page