Мними глухи, които събират пари по улиците измамиха благоевградчани

Преди дни по центъра на града група младежи, представящи се за глухи събираха пари за помощи. Схемата на мнимите глухи е обхванала цялата страна, а обикновенно таксата "Дарение" е около 20 лв.


Момчета с бели тениски, които размахват химикалки и папка за дарения "гастролириха" в Благоевград преди дни. Измамниците се представят за глухонеми и карат минувачите да им "дарят" по 20 лв. Всеки, излъгал се да им даде сумата се разписваше на лист- измамниците представят подписка без каквато и да е акредитация. Ощипани благоевградчани разказват, че момчетата се мръщели, ако сумата била под 20 лева.


*Снимка: "Дневник" и ФБ групата "Духа на Джумаята"


"Връхлетя ме момче с бяла тениска и с жестове ми показа, че трябва да се разпиша. Буквално ми тикна някаква подписка в ръцете. Когато извадих 5 лева се намръщи и посочи с химикалката, че други преди мен са давали по 20. Не пишеше каква е целта на тази подписка", разказва Мария от Благоевград. За схемата вече са предупреждавали национални медии като "Дневник" и др., но до този момент няма яснота кои са "глухите" измамници. Видно е само, че подписката е фалшива, а правописните и граматичните грешки на английски и български още повече ни карат да се съмняваме, че такава кампания съществува.


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес