top of page

Мека зима и сняг по Коледа

Зимата ще бъде мека със средни стойности над нормата, но едва ли ще надмине по температури миналогодишната, съобщават климатолози. Още другата седмица се очаква температурите да се вдигнат до 20 градусаЦиркулацията, която се развива над Европа и света, говори, че зимата вероятно ще започне сравнително рано – още през ноември и ще покаже максимума си през декември и първата половина на януари, след което ще бъде по-топло от обичайното. Това съобщи климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев, пише „24 часа“.

Ако имаме съществена зима, трябва да я очакваме през декември. Миналата зима беше една от най-валежните – с дъжд и сняг. Тази ще е по-суха, но не са изключени и няколко обилни снеговалежа. Вероятно това ще се случи през първата половина на зимата, така че тази година шансът да има сняг по Коледа е по-голям, уточни Симеон Матев.

След краткото спиране на преваляванията в сряда в четвъртък, петък и събота страната ни ще е под влияние на средиземноморски циклон, който ще определя дъждовното време у нас.

В четвъртък и петък на много места в страната ще паднат значителни дъждове, като очакванията са сумата на валежа в много райони да бъде между 30 и 50-60 литра на квадратен метър, което е месечната норма.


С валежите ще настъпи и понижение на температурите. Максималните в четвъртък ще са типично късноноемврийски и дори раннодекемвстврийски – от 5-6 градуса на запад до 10-11 на изток. В планините валежите ще са от сняг и ще се натрупва снежна покривка. Има голяма вероятност в четвъртък следобед и привечер и в по-ниски места на 500-600 метра надморска височина дъждът за кратко да преминава в сняг. Това важи и за София.

Постепенно подобрение на времето ще започне през почивните дни. В събота все още в по-голямата част на страната ще превалява, но интензивността на валежите ще е по-слаба. Още в събота над Западна България валежите ще спират. В понеделник вече няма да вали.

След почти зимното време в четвъртък в петък и събота дневните температури ще се повишат с 2-3 градуса, максималните ще са от 8 до 13 градуса, а в неделя – от 10 до 15.

През следващата седмица подобрението на времето ще продължи, облачността ще се разкъсва и намалява, а слънчевите часове ще се увеличават. Сутрин ще бъде студено.

Във вторник, сряда и четвъртък е твърде вероятно на много места да се образуват слани, но през деня ще се затопля и температурите ще достигнат до 14-19, а на места и до 20 градуса. До края на месеца времето ще е с температури около и над обичайните. Ще има дни, в които в голямата част на страната ще достигат и надхвърлят 20 градуса. Сутрин ще си остава студено.

bottom of page