top of page

Машинното гласуване в Благоевград без грешки

Незначителни грешки, които не водят до промяна в резултата или разпределение на мандатите са допуснати в секциите, в които се гласува на хартия, казаха от РИК-Благоевград. При повторното въвеждане на секционните протоколи в ЦИК, всички те са коригирани.


Човешки грешки в някои секции в област Благоевград констатираха от РИК, но всичко е коригирано при повторното въвеждане на секционните протоколи в ЦИК, така че няма изкривяване на резултата от изборите за всяка партия. "Това не са грешки, които водят до промяна на резултата. Сумарно те не водят до разместване на мандатите. На места имаме чисто човешки грешки, които ЦИК е коригирала. При секциите с машинно гласуване няма грешки.", каза за Югозапад Днес говорителят на РИК Благоевград Радослав Митрев.

Тази година в област Благоевград за разлика от предишни години, гласуването мина гладко и спокойно, а поради машинното гласуване работата вървеше далеч по-бързо. Членове на секционнните комисии пък коментираха, че са изключително доволни от добрата организация на РИК- тази година нямаше чакане и висене до сутринта както в предишни години, а поради лесното отчитане на резултатите от машините в някои комисии са приключили работа двайсетина минути след края на изборния ден.


Проблемите, ако изобщо могат да бъдат наречени така, възникват от секциите, в които се гласува на хартия. Те идват и поради факта, че в "Информационно обслужване" резултатите от секционните протоколи се качват ръчно, докато при машинното гласуване информацията се сваля от флашки и там няма възможност за човешка грешка.


При повторното въвеждане на секционните протоколи в ЦИК, грешките са коригирани.


"Няма място за спекулации. РИК си е свършила работата, а машинното гласуване позволи по-лесно и бързо преброяване", каза за Югозапад Днес говорителката на ЦИК Росица Матева, която увери, че ЦИК преглежда и коригира всяка грешка, ако такава е възникнала.


Ц. Митова,

Югозапад Днесbottom of page