top of page

Маргарита Мачева: Успяхме да заразим публиката с любов към театъра

Маргарита Мачева е най-младият директор на театър у нас. От както е начело на ДТ "Никола Вапцаров" в Благоевград, театърът се радва на сериозен интерес от страна на публиката и въпреки трудностите на ковид пандемията, успява да предложи богата и модерна програма. Днес Благоевградският театър е един от водещите в културната карта на България. Вижте ощеКои са най-интересните акценти в програмата на Благоевградския театър през следващите месеци?

През март ще осъществим дългоочакваното национално турне на „Портретът на Дориан Грей“, което беше планирано още през 2020 година, но се наложи да го отложим. И ето, вече дойде моментът да покажем този невероятен спектакъл и извън Благоевград. Ще играем представлението в София, Пловдив, Бургас, Габрово, Ловеч, Търговище, Шумен, а скоро ще обявим и още дати.

Най-важното, което ни предстои, ще се случи през май - това ще е най-активният ни месец през този сезон, тъй като тогава ще имаме две премиери и ще започнем репетиции на трето заглавие. Два изключителни текста, шедьоври на американската драматургия ще видят бял свят на сцената на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ през май - „Съмнение“ от Джон Патрик Шанли, режисьор Стайко Мурджев и „Заровеното дете“ от Сам Шепърд-дебютен спектакъл на режисьора Николай Йорданов (финансиран от Национален фонд „Култура“ и Фондация „Лъчезар Цоцорков“). Пак през май ще започнем и репетиции на едно изключително театрално приключение, наречено „Забелязано в Благоевград“ с режисьор Неда Соколовска.

Едно от най-дългоочакваните събития в театралния календар у нас определено е е спектакълът "Съмнение" по едноименната пиеса на Джон Патрик Шанли, която ще се постави за първи път у нас. Разкажете повече

„Съмнение“ е заглавие, на което разчитаме, да се превърне в значимо театрално събитие не само за Благоевград, но и за цялата страна. Това е една изключителна пиеса на Джон Патрик Шанли, която се поставя за първи път в България. Първата й реализация носи на екипа множество награди Тони и Пулицър, екранизацията й има пет номинации за Оскар. Темата й е много актуална: върху един човек се хвърля сянка и това е началото на края за него. Ние живеем във време, в което това се случва все по-често: някой казва нещо за някого и вече няма значение дали казаното е истина или не. Особено в света на социалните мрежи - хората биват опетнени изключително бързо и лесно. За мен това е ужасяващо и мисля, че точно такива теми, които ще накарат хората да се замислят, трябва да се показват на сцената. Ние сме подготвили на зрителите изключително преживяване - публиката ще е в непосредствена близост до актьорите и ще се превърне в почти пряк участник в действието. Поканили сме изключителен актьорски състав - Калин Врачански, Станка Калчева, Радена Вълканова и Мариана Бонева и след активни репетиции през май, ще имаме премиера в края на месеца.


Предстои премиера на постановката "Дамата с камелиите", на която ще бъдете и режисьор. Как ще изглежда класическото произведение на Александър Дюма през прочита Ви на режисьор?

От няколко седмици репетирам „Дамата с камелиите“ във Варненския театър. За мен това е първи проект извън Благоевград от доста време насам и много се вълнувам за него. С екипа на представлението се стремим да разгледаме този класически текст през погледа на съвременния човек и да намерим актуалното в него днес. Надявам се, че след премиерата през март, ще можем да го покажем и на благоевградска сцена.


Какво ще включва документалният спектакъл "Забелязано в Благоевград"?

„Забелязано в Благоевград“ е поредният иновативен и любопитен проект, който ще стартираме през май месец в театъра. Това ще са няколко документални пърформанса базирани на интервюта с гражданите на Благоевград и публикации в социалните мрежи, свързани с теми, които силно ги вълнуват - градска среда, култура, социални въпроси и др. Мисля, че ще е изключително интересно приключение, което ще направи нашите съграждани основни действащи лица и техните теми - темите на благоевградчани - ще се превърнат в основни теми на изкуството. Изключително сме благодарни на Национален фонд „Култура“, че подкрепи проекта, както и на Община Благоевград, които застанаха зад него и ни дадоха разрешение да осъществим публичните представяния в градска среда.

Какво се промени в ДТ "Никола Вапцаров" по време на ковид кризата? От какво има най-голяма нужда театърът?

Ковид кризата засегна изключително силно финансово театъра. Рестрикциите за посещаемост и заболеваемостта намалиха приходите ни драстично. Цените на електроенергията и газта рефлектираха върху бюджета ни. С много активен труд и кандидатстване по множество програми за допълнително финансиране успявахме да балансираме през изминалата година, но е много трудно и едва ли ще се справим сами занапред. Разчитаме на сериозна подкрепа, както от държавата, така и от Община Благоевград, за да продължим да утвърждаваме театъра на Благоевград като водещ културен инситут на театралната карта на България (както скоро ни определиха критиците от Съюза на артистите в България).

Един от сериозните рискове, пред които ни изправи Ковид кризата е изолацията на хората. Тази дистанция между артистите и зрителите, която се увеличаваше при всяко затваряне, намаляване на допустимия капацитет или промяна в ограничителните мерки. През последните две години ние полагаме изключително старание и използваме всяка възможност да предоставяме на жителите на Благоевград достъп до изкуство и култура. Изключително щастлива съм от факта, че сме успели да „заразим“ хората с любовта към театъра и спектаклите ни се радваха на сериозен зрителски интерес, въпреки рестрикциите. Екипът ни се гордее с художествените си постижения през последните години, много ми се иска и градът да се гордее с нас и да ни подкрепя още повече.Ц. Митова,

Югозапад Днес

bottom of page