top of page

Маргарита Мачева: Благоевградският театър се върна на националната карта

Най-младият директор на държавен културен институт в България за това как се прави театър на високо ниво и как въпреки пандемията Драматичен театър "Никола Вапцаров" се доказа като един от най-добрите театри у насТи си режисьорът, който донесе „Икар“ на Благоевград през 2017-а. От тогава насам сме получили и множество номинации за престижното отличие. Как го постигна?

Започнах работа в театъра в Благоевград през 2016-а и направих спектакъла „Вампир“, който после донесе „Икар“ за водеща женска роля на актрисата Албена Чобанова. Това беше голямо постижение за нашия театър - представлението имаше и други награди, номинации, участия на няколко фестивали. Това всъщност беше първият „Икар“ в историята на благоевградския театър. Следващото представление, което направих - „Принцеса Турандот“ също имаше номинация. Спектакълът „Портретът на Дориан Грей“ беше един от големите ни успехи и донесе три номинации на театъра. Смело мога да кажа, че започнахме стабилно да влизаме в тази селекция за най-добрите представления направени в страната. Да получиш „Икар“, дори само да си номиниран само по себе си е индикаия за високо художествено качество.

Ти си най-младият директор на държавен културен институт у нас, а ето че представленията ти печелят големи награди. Как се прави толкова амбициозна и силна програма?

Когато станах директор на театъра реших, че коренно трябва да се промени художествената му политика. Много държах да се правят съвременни спектакли със едни от най-интересните режисьори в страната и те да правят класически произведения, но с нов прочит. Съвременният театрален език, който да кореспондира с модерната аудитория също е от изключително значение. Съвременният театър се прави със съвременно мислене. Стремежът ми беше да смеся традиция с новаторство, защото публиката се възпитава постепенно.

Първото, което направих като директор беше постановката „Портретът на Дориан Грей“ с режисьор Стайко Мурджев, който е безспорно един от най-добрите в България. Той направи уникален прочит на романа на Оскар Уайлд и представлението има много голям успех. То не само, че се играе при пълни салони, но е първото представление на благоевградския театър, което се играе и на сцената на НДК.

В обществото ни като че ли още битува клишето, че провинциалните театри не могат да правят качествени спектакли. Защо е така според теб?

Съвсем отговорно казвам, че в последните години всички спектакли, които правим са на много високо ниво. Повечето от тях са получили покани за различни фестивали, номинации или награди. Да, това клише наистина битува у нас и според мен това е така, защото години наред някои театри извън София бяха в една летаргия и редовно правеха представления, които са остарели като художествено виждане. Много от тези представления бяха направени набързо, без много да се мисли в по-широк контекст от локалния и на принципа „ хората това са си свикнали да гледат“. В последните няколко години обаче не само нашия театър, но и няколко други театри извън София започнаха да правят изключителни неща и това вече е тенденция. В по-малките градове напоследък започна да се прави интересен театър и смея да кажа, че като режисьор на мен лично, те са ми по-интересни.

Вече виждаме и големи имена в афишите на благоевградския театър..

Да, така е. Първото, на което заложих са утвърдените режисьори. За мен е много важно, кои са режисьорите и каква е визията им, защото те са създателите на спектакъла. Освен популярните актьори, които ни гостуват, в нашата трупа има нови попълнения от изключително добри млади актьори, завършили НАТФИЗ - Божидар Йорданов и Иван Николов от класа на проф. Иван Добчев, Нено Койнарски от класа на проф. Пламен Марков, Марияна Бонева от класа на проф. Снежина Танковска, Недиляна Павлик и Йордан Ангелов от класа на проф. Стефан Данаилов и др. Казвам при кого са завършили, защото всеки преподавател има различен поглед и обучава различен тип актьори. Така ние имаме палитра от актьори, които се обогатяват взаимно и в момента в театъра ни има страхотен дух. Не мога да не спомена и доайените на благоевградския театър - Нина Болгар, Андраш Кончалиев, Маруся Ваклинова, Юлия Дживджорска, Бистра Тупарова, които продължават да играят на сцената ни.

Какво предстои на благоевградския театър?

Въпреки пандемията и въпреки всички трудности пред актьорите ни, продължаваме да правим висококачествен театър, който обогатява културния облик на Благоевград и ни постави на националната карта. Изключително важно е да водим и децата на театър, защото публиката се възпитава от ранна детска възраст- любовта към изкуството започва в театъра. Искам да се обърна и към директорите на училища в Благоевград- подкрепете ни, доведете учениците при нас. Имаме страхотни детски спектакли и ще продължим да обогатяваме театралния афиш.

През юни пък ще играем представления в Летния театър и подготвяме любопитен пърформанс в парк „Бачиново“, който ще бъде свързан с любовните писма на велики личности, прочетени от нашите актьори. Очакваме ви!

Ц.Митова за Югозапад Днес

bottom of page