top of page

Маневри в ОБС-Благоевград:Ще подадат ли оставка уличените от КПКОНПИ съветници?

Благоевградският Общински съвет е сред първенците в страната по уличени в конфликт на интереси общински съветници- цели седем от местните парламентаристи са нарушили закона и делата им текат във Върховния административен съд. Ако ВАС реши, че те наистина са злоупотребили с положение, ще трябва незабавно да напуснат ОБС, но и няма да имат право да се кандидатират отново на изборите догодина. Местни медии твърдят, че с хитри маневри да подадат оставка преди решението на ВАС, уличените съветници ще се опитат да запазят участието си в следващите избори. Вижте кои ще напуснат ОБС


ОБС-Благоевград е сред първите места по разследвани от КПКОНПИ общински съветници. Цели седем общински съветника начело с председателят на ОБС Радослав Тасков ще трябва да минат през съда. В началото на юни стана ясно, че общинските съветници Валентина Шаркова и Бисер Стойчев, уличени в конфликт на интереси са загубили делата си срещу КПКОНПИ. Ако ВАС не реши друго, ще им се наложи да платят солени глоби, но и незабавно да бъдат отстранени от поста си за една година. Местните избори са точно след година- ако ВАС потвърди присъдите им, нито един от уличените няма да има право да се кандидатира.

Според местния печат обаче, седемте уличени общински съветника ще изпреварят хода на събитията и ще подадат оставка, за да запазят репутацията си, но и евентуалното си място в местните избори догодина.

В началото на месеца В. Шаркова загуби делото си срещу КПКОНПИ, които я уличиха в конфликт на интереси, заради две нейни гласувани в ОбС в полза на концесионера на мола, където работи. Шаркова отнесе 10 000 лв. глоба, 370 лв., които трябва да плати като съдебни такси, и още 100 466 лв., на колкото е изчислени материалната облага за търговския център. Въпросните гласувания бяха през ноември и декември 2020 г., когато по предложение на тогавашния кмет на Благоевград Румен Томов съветниците приеха да бъдат намалени концесионните такси. Бисер Стойчев от БСП пък е е глобен с 5000 лв от КПКОНПИ. Той гласувал подробен устройствен план на място, чиято собственост е на съпругата му. Целта била инвестиционни намерения.

Най-тежка изглежда ситуацията на председателят на ОБС Радослав Тасков, който не само е разследван от КПКОНПИ, но вече е минал това ниво и при него е установено несъответствие при доходите му, а един от имотите му вече е запориран. Антикорупционната комисия наложи глоба от 5000 лв на общинския съветник от БСП д-р Владимир Пандев. Той гласувал годишния отчет и баланса на бюджета на болницата за белодробни заболявания, докато работи в болничното заведение. Именно от гласувания бюджет д-р Пандев е получавал бонуси и заплата. Преди време името му беше свързано със скандални бонуси в т.нар. Тубдиспансер в града, в който влезе прокуратура и полиция след сигнал за злоупотреби. Към момента делото на Пандев се разглежда в София. Припомняме, че една от най-големите глоби налагани на общински съветник в Благоевград беше за бизнесмена Христо Ковачки. Той отнесе глоба от 41 375 лв. заради две негови гласувания в Общинския съвет, с които облагодетелствал концесионираната от сестра му минерална баня в центъра на града. Това се случило миналата година, когато ОБС-Благоевград гласуваше мерките за подпомагане на бизнеса в пандемията. Ковачки лично вдигнал ръка да гласува за намаляване на наемите на заведенията, ползващи общински помещения и терен. Облекчения получиха и градската баня, стопанисвана от сестра му. Сред проявилите в КПКОНПИ е и общинският съветник от ГЕРБ Красимир Роячки. Комисията "Цацаров" му наложи глоба заради два договора с община Благоевград – за откритите тротоарни площи на заведението му пред театъра, както и пред Спортния тотализатор на пл. „Македония“- те били наети от фирмата на тъща му. Размерът на глобата му е от 5000 лв. Какво следва от тук нататък- Ако ВАС потвърди решението на КПКОНПИ, ОИК е длъжна незабавно да прекрати правомощията на уличените общински съветници от Благоевград. Остава да видим дали те ще подадат оставка, за да спасят правото си да се кандидатират догодина. С това си действие обаче морално ще признаят вината си и не ясно дали благоевградчани ще ги изберат отново.


Югозапад Днес

bottom of page