top of page

Любомир Палаханов: "Духът на Джумаята" е част от гражданското общество в Благоевград


Интервю с Любимир Палаханов за феномена „Духът на Джумаята“, една от най-популярните и активни благоевградски групи в социалните мрежиКак решихте да създадете групата „Духът на Джумаята"?


По случай Първи март, на фонтаните, от Община Благоевград бяха сложили някаква гротескна композиция - Пижо и Пенда, изрязани от плексиглас, заобиколени с пластмасови цветя- абсолютен кич! Мой приятел, Иван Петрински беше публикувал снимката на профила си, а отдолу Христо Шапкаров беше написал коментар. Аз също се включих и казах, че това е отвратително и грозно, и че когато има празник, площад “Гоце Делчев” прилича на селски събор - сладък памук, сергии.. Само стрелбище липсва! Припомнихме си каква беше естетиката на градската среда преди 15-20 години и от дума на дума дойде идеята да направим група, в която да показваме и грозните, и красивите неща.

До този момент никога не съм правил Фейсбук група и не съм се занимавал с нещо подобно, но се оказа лесно - поканих десетина приятели - естествено, Петрински и Шапкаров бяха първи. Те, от своя страна, добавиха още хора и изведнъж „Духът на Джумаята“ започна да расте лавинообразно. За един месец достигнахме 3000 души, а в момента сме около 5000. Това, което ни отличава е активно течащата дискусия по отношение на всичко свързано с Благоевград- история, култура, политика, общество.

Това е една от най-бързо разрасналите се групи в социалните мрежи, което говори, че благоевградчани наистина имат нужда от форум, в който да изкажат мнението си..


Всъщност целта ми беше да направим група, в която - макар да тръгна по-носталгично , с поглед назад в историята на града - да можем да говорим интелигентно и свободно по важните теми на града. Оказа се, че има толкова много неща, които не знаем за Горна Джумая! Лично аз научих толкова много! Хората споделят снимки, информация, разпознават се далечни роднини - наследници на старите родове, събуждат се спомени за велики хора, които са наши съграждани...

Йордан Стоянов е един от активните членове, който има страхотна колекция от кадри на Благоевград, обработва ги и ги публикува, и те направо оживяват. Ще спомена и Даниела Марковска, и Мариана Темелкова, които не познавам лично, но публикуват редовно и са важна част от групата. Знаете ли, много ясно се усеща любовта към града ни и болката, когато виждаме в какво се превръща ... Има публикации, които ни дават ценна информация за миналото на града - като например за събитията по времето на кипежа и развитието на Джумаята от Царско време, след Освобождението, когато всъщност и се полагат основите на Благоевград. Членовете на „Духът на Джумаята“ имат силно изразено отношение и по “македонския въпрос” - и това е логично и нормално - Джумаята става град, благодарение на бежанците от егейската и вардарската част на областта Македония. Както Петър Стоянов казваше преди години „Македония е най-романтичната част от българската история“ - това е, според мой приятел, може би най-точното изречение по “македонските работи”.


Прави впечатление, че в „Духът на Джумаята“ има изключително активни хора с различна позиция..


Да, така е. „Духът на Джумаята“ не е само в миналото- членовете на групата имат изключително активна гражданска позиция и енергия, каквато може би не сме виждали до този момент. Тук дебатираме по всякакви теми, които касаят Благоевград. Ето, например исках да организирам дебати с всички кандидат-кметове. Никой не се отзова на поканата ми, с изключение на Стефан Делиов и Илко Стоянов. И аз зная защо - много е трудно да застанеш “на живо” пред тези хора, не е достатъчно да си подготвен по всички въпроси, а трябва и да си честен. Когато говориш пред „Духът на Джумаята“ не можеш да лъжеш. При нас няма тролове и фалшиви профили.

Това е група от хора, които стоят с имената си, с позицията си, с реномето си. Мечтая „Духът на Джумаята“ да се превърне в инструмент на гражданското общество, който да изисква, но и да помага за развитието на града ни.


В Благоевград има един определен израз: „стар гражданин“. Какво според Вас означава това?


Джумаята е започнала да разцъфва с идването на бежанците от Егейско. За мен „стар гражданин“ е човек, който не просто е роден тук, а е носител на онова особено чувство за Род, за Родина. Познавам хора, които не са родени в Благоевград, но са много повече „джумайлии“ от други, които са родени тук. В това понятие се съдържа дух, култура, отношение. Това е комплекс от ценности, оставени ни от предците ни и в които вярваме. Означава да си и възпитан, и отговорен, и изискващ - и към себе си, и към околните.


Югозапад Днес

Цвета Митова

bottom of page