top of page

Всичко за изборния ден

Първите прогнозни резултати на социологическите агенции ще могат да бъдат официално обявени в 20 ч. днес, когато е краят на изборния ден.


Над 6,7 млн. български граждани от страната и чужбина имат право на глас в изборите за 46-то Народно събрание.

Справка за адреса на секцията, в която гласуваме, можем да направим на сайта на ГРАО.

Изборът е между 15 партии и 8 коалиции - общо 23 формациии. Техните номера в бюлетината са както следва:

1. Коалиция Движение „Заедно за промяна“

2. Партия „Свобода“

3. Партия Български национален съюз „Нова демокрация“

4. Коалиция „БСП за България“

5. Коалиция ГЕРБ – СДС

6. Партия „Атака“

7. Партия „Движение за права и свободи“

8. Партия „Изправи се! Мутри вън!“

9. Партия МИР

10. Партия БТР – „България на труда и разума“

11. Партия „Възраждане“

12. Партия „Подем“

13. Партия БРИГАДА

14. Партия „Пряка демокрация“

15. Партия Гражданска платформа „Българско лято“

16. Коалиция „Българските патриоти“ (ВМРО, Воля, НФСБ)

17. Коалиция „Ляв съюз за чиста и свята република“

18. Партия „Партия на Зелените“

19. Коалиция „Национално обединение на десницата“ (КОД, БЗНС, БДФ, СЕК)

20. Партия „Глас народен“

21. Партия „Републиканци за България“

22. Партия „Има такъв народ“

23. Партия „Демократична България“

Избирателите могат да гласуват с преференция за предпочитан от тях кандидат. Пренареждането на листите ще е възможно, само ако кандидат събере повече от 7% от гласувалите - това е т.нар. праг за разместване на листите. Номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината са от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре.

За да гласува избирателят, той получава карта, която може да използва само веднъж. Поставя се в отвор на машината със златния чип нагоре, картата влиза наполовина в устройството и се чува леко щракване. На екрана ви се изписва надпис за готовност за гласуване, а на машината се зарежда визуализация на бюлетината. Тя е от две страници - на първата са номерата на партиите и коалициите от 1 до 13, а на втората - от 14 до 23 плюс опцията "Не подкрепям никого", разположени от лявата страна.Втората страница се отваря с натискане върху полето "Следващ". От дясната страна са кръгчета с номера от 101 нагоре, където може да се отбележи преференция за предпочитан кандидат от листата. Необходимо е да сте проверили неговия номер предварително. Ако няма отбелязана преференция, гласът се брои за водача.


Работното време на изборните секции започна в 7:00 ч. сутринта и ще продължи до 20:00 ч., с опция по места да може да бъде удължено с един час.

В страната в 9401 секции от общо над 12 000 ще се гласува с машини. В 273 секции в чужбина също.


Хартиените бюлетини ще има в избирателните секции с по-малко от 300 регистрирани избиратели, в секциите в лечебни заведения, социални институции и др. Могат да бъдат ползвани и при повреда на машината. Избирателите, поставени под карантина или в изолация, могат да подадат заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия, включително и днес. Това се прави по електронен път, а формулярът се намира на сайтовете на общините, в които се намират. Могат да гласуват, само ако в тяхната община вече са подадени поне 10 такива заявления и е организирана подвижна избирателна секция.


Първите прогнозни резултати на социологическите агенции ще могат да бъдат официално обявени в 20 ч. днес, когато е краят на изборния ден. Ако сте на море в България или на друго място не по постоянен адрес, не можете да гласувате, ако не сте подали заявление предварително. Ако обаче сте в Гърция или на място в чужбина, където има разкрити избирателни секции, можете да го направите с лична карта.


Булевард България


bottom of page