top of page

Кукерски игри в Благоевград събраха стотици на площада

Въпреки дъжда, стотици благоевградчани излязоха да почетат традицията и да отбележат Сирни Заговезни на площада на града с огън, звън на чанове и изпълнение на любими народни песни от ансамбъл "Пирин". От Община Благоевград се бяха погрижили да има награди, медали и купи за всички кукерски групи.


Многообразни костюми и атрактивни маски показаха участниците в „Кукерски игри в Пиринско 2022“. Стотици хора бяха свидетели на традиция, която се преплете в едно с новото начало.

Кметът Илко Стоянов приветства участниците и гостите и благодари на всички, които въпреки дъжда бяха част от празника. „Искам да започна с едно огромно благодаря, благодаря Ви за това, което направихте днес. Имаме привилегията да бъдем свидетели на нещо забележително. В тези тежки времена, в това дъждовно време, ние успяхме, заедно да продължим традицията. Това е изключително важно! Адмирации за тези малки дечица и тези възрастни хора, които се включиха в „Кукерски игри в Пиринско“. Огромно благодаря и поклон пред всички!“, каза кметът Стоянов непосредствено преди да връчи наградите.

Купи, грамоти и медали получиха всички групи, като журито имаше нелеката задача да отреди номинациите. Наградата за „Най-колоритна младоженска двойка“ отиде при сурвакарската група от село Логодаж. Купа и грамота за „Най-добър костюм“ спечели квартал „Плажа“. „Най-добра хореография“ журито присъди на Първи квартал. „Най-добър обреден ритуал“ спечели Първа група от кв. „Грамада“. За „Най-добро пресъздаване на актуален въпрос“, награда получиха представителите от село Покровник. Сурвакарската група от село Лешко получи приза за „Най-атрактивна маска“. Групата от квартал „Струмско“ бе наградена за „Опазване на местната култура“. III квартал получи приз за „Най-добра композиция“, за „Изключителна артистичност“ наградата бе присъдена на село Изгрев. За „Най-добра мечкарска група“ бяха наградени кукерите от село Падеш. II група от квартал „Грамада“ получиха купа за „Артистичност на старческа група“. В категория „Придържане към българските традиции“ бяха отличени гостите от община Симитли. Призът „Иновации“ бе за групата от село Зелен дол.

За финал на „Кукерски игри в Пиринско 2022“ бе запален огън в центъра на Благоевград. Огънят символизира светлината, възраждането, топлината и пречистването. По време на запалването музикантите от Ансамбъл „Пирин“ представиха емблематични песни, с които накараха присъстващите на площад „Георги Измирлиев“ да извият дълго хоро.

Журито, оценяващо участниците във фестивала бе в състав: Иван Милушев, директор на Градска художествена галерия, доц. Димитрия Спасова от Катедра „Културология“ към ЮЗУ „Неофит Рилски“ и Малина Стаматова - етнограф от Регионалния исторически музей. Водещ на събитието, което показа традиция, любов към българското и опазване на националния бит бе Станислав Кимчев.


Е. Георгиева,

Югозапад Днес

bottom of page