top of page

Кристалина Георгиева: Чака ни безкрайна икономическа криза


Ако здравната криза не се овладее в най-скоро време, световната икономика ще навлезе в невиждана икономическа криза. Това е прогнозата на директорът на МВФ Кристалина Георгиева, която взе участие на среща на върха в Европейската комисия. Нашенката прогнозира, че ако не успеем да достигнем колективен имунитет до края на годината, кризата ще продължи поне още десет години. Ето част от изказването на Кристалина Георгиева:

"Както вече знаем, икономическата криза няма да има траен край, ако не успеем първо да овладеем трайно здравната криза. Това означава, че политиката по отношение на пандемиите е икономическа политика - обстоятелство, което е от огромно значение за работата на МВФ. Начинът, по който се провежда тази политика също е от значение за икономическото възстановяване и най-вече за предотвратяване на опасното разминаване в икономическото благосъстояние, за което настойчиво предупреждаваме. Това разминаване ще продължи да се задълбочава, тъй като разликата между богатите страни с достъп до ваксини и бедните страни, които нямат такъв достъп, ще забави излизането от кризата за всички".

Георгиева призова държавите да не разглеждат корона вируса като политически лост, а да подсигурят лесно и достъпно ваксиниране на гражданите.

БТА

bottom of page