top of page

КПКОНПИ уличи още двама общински съветници от Благоевград в конфликт на интереси

Владимир Пандев и Бисер Стойчев от групата на БСП в ОБС-Благоевград са уличени в конфликт на интереси. Само преди два месеца други трима общински съветници от Благоевград бяха уличени в същото. Така общо петима общински съветници са обвинени от комисията "Цацаров". За малък общински съвет като този на Благоевград цифрата е смущаваща и навява за масова злоупотреба с обществено положение..Антикорупционната комисия наложи глоба от 5000 лв на общинския съветник от БСП д-р Владимир Пандев. Той гласувал годишния отчет и баланса на бюджета на болницата за белодробни заболявания, докато работи в болничното заведение. Именно от гласувания бюджет д-р Пандев е получавал бонуси и заплата. Преди време името му беше свързано със скандални бонуси в т.нар. Тубдиспансер в града, в който влезе прокуратура и полиция след сигнал за злоупотреби. Към момента на работното място на д-р Пандев все още тече проверка.


Още един общински съветник на БСП в Благоевград е глобен с 5000 лв от КПКОНПИ. Бисер Стойчев пък гласувал подробен устройствен план на място, чиято собственост е на съпругата му. Целта била инвестиционни намерения.


Припомняме, че една от най-големите глоби налагани на общински съветник в Благоевград беше за бизнесмена Христо Ковачки. Той отнесе глоба от 41 375 лв. заради две негови гласувания в Общинския съвет, с които облагодетелствал концесионираната от сестра му минерална баня в центъра на града. Това се случило миналата година, когато ОБС-Благоевград гласуваше мерките за подпомагане на бизнеса в пандемията. Ковачки лично вдигнал ръка да гласува за намаляване на наемите на заведенията, ползващи общински помещения и терен. Облекчения получиха и градската баня, стопанисвана от сестра му.


Сред проявилите в КПКОНПИ е и общинският съветник от ГЕРБ Красимир Роячки. Комисията "Цацаров" му наложи глоба заради два договора с община Благоевград – за откритите тротоарни площи на заведението му пред театъра, както и пред Спортния тотализатор на пл. „Македония“- те били наети от фирмата на тъща му. Размерът на глобата му е от 5000 лв.


Ако Административният съд потвърди решението на КПКОНПИ, ОИК е длъжна незабавно да прекрати правомощията на уличените общински съветници от Благоевград. Друг е въпросът имат ли морално право да останат такива?


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес


bottom of page