top of page

КПКОНПИ наложи глоба от 42 000 лв на общинския съветник от Благоевград Христо Ковачки-Мамакажа


Общинският съветник от Благоевград Христо Ковачки с цветистия прякор МамаКажа е хванат в конфликт на интереси заради негови гласувания в ОБС, с които се облагодетелствал лично. Красимир Роячки също е уличен в конфликт на интереси и подлежи на глоба от 5000 лв. Тук възниква въпросът- имат ли морално право уличените от КПКОНПИ общински съветници да продължават дейността си в ОБС?


Антикорупционната комисия наложи на Ковачки глоба от 41 375 лв. заради две негови гласувания в Общинския съвет, с които облагодетелствал концесионираната от сестра му минерална баня в центъра на града. Това се случило миналата година, когато ОБС-Благоевград гласуваше мерките за подпомагане на бизнеса в пандемията. Ковачки лично вдигнал ръка да гласува за намаляване на наемите на заведенията, ползващи общински помещения и терен. Облекчения получиха и градската баня, стопанисвана от сестра му, и МОЛ Ларго.


КПКОНПИ посочва, че Мамакажа е член на Комисията по икономика, инвестиционно насърчаване и планиране при ОбС – Благоевград и е концесионер на Банята от 2009-а. През 2019-а той прехвърлил фирмата на сестра си Роза Цонева, но пак не се размина с глобата.


КПКОНПИ наложи глоба и на Красимир Роячки заради два договора с община Благоевград – за откритите тротоарни площи на заведението му пред театъра, както и пред Спортния тотализатор на пл. „Македония“- те били наети от фирмата на тъща му. Размерът на глобата му е от 5000 лв.


И двамата ще могат да обжалват актовете на КПКОНПИ в Админстративен съд.


Е. Георгиева

bottom of page