top of page

Костадин Паскалев: БСП може да се обезличи в едно правителство с ИТН

Бившият благоевградски кмет Костадин Паскалев поиска оставката на Корнелия Нинова заради "разгромяваща загуба", но не каза и дума ще поиска ли оставката на местното ръководство на БСП при положение, че в Благоевград партията загуби кметските избори и претърпя значителен отлив на гласове.


БСП може да се обезличи в едно правителство с ИТН и други партии, заявил на заседанието на Националния съвет в неделя Kостадин Паскалев. "Може ли да си представите какво безумно обезличаване на БСП може да настане със съвместно участие в едно правителство на ИТН и други партии? А можете ли да си представите как можем да отидем на една линия с ГЕРБ, при неучастие в такова управление?", казал Паскалев. В дневния ред на пленума бе анализ на изборните резултати. Но като централна тема се оформил и въпросът за бъдещето правителство и евентуалната подкрепа или участие на БСП в него. Според Паскалев трябва да се свика на заседание 50-ия конгрес на партията, който да се превърне в конгрес на обединението. "Онова, което на нас ни е необходимо, е един конгрес на обединението, на който да формулираме ясни политически тези за развитие на държавата, за лявата политика като алтернатива, необходима на нашия народ и на гаранциите за държавност, нещо, което липсва", подчертал Костадин Паскалев. „Резултатите от изборите са разгромяващи, независимо, че преди това бяха предприети позитивни действия от щаба, както и за формиране на ляво обединение. Само че ние допуснахме политически грешки, които се обединяват от една дума, непоследователност. Ние сме второстепенна партия и това е трагично, а пътят обратно е много тежък", започнал Паскалев. И добавил: "Спомням си, че другарката Нинова каза, че няма да има поведение като на Станишев и ако загуби изборите, ще си подаде оставката."

Паскалев се обърнал към членовете на НС с риторичния въпрос спомнят ли си колко пъти се е говорило за организационно укрепване на партията.

„Помните ли кога за последно взехме такова решение и какво стана с този преглед? Помните ли на кого беше последният доклад? На Кирил Добрев. Дотам. Следващият по какво се различава от предишния? Молбата ми към вас е следната: конгрес през септември, първа точка – анализ на състоянието на БСП (идейно, политическо, организационно), второ – мерки, трето – ако прецените, подайте си оставката, четвърто – на нас ни е необходим механизъм, който да предпази БСП от собствените й представители в изпълнителната, законодателната и местната власт от гледна точка на провеждани политики", изтъкнал той.


Паскалев засегнал и темата за отношението на БСП към служебното правителство и към президента Румен Радев. "Преди изборите на четвърти април председателят на партията обеща, че след изборите ще вземем решение какво правим с президентската кандидатура. Да си спомняте този факт? Да, взе се решение, а нашето поведение промени ли се или не? Какво отношение имаме към служебното правителство? Спомняте ли си защо в крайна сметка нямаме повече представители в служебния кабинет? Защото нямаше диалог между президентството и ръководството на партията“, казал Паскалев.


Източник: 19 минути

Югозапад Днес

bottom of page