top of page

Коронавирусът настъпва. Какви мерки ще предприем и ще поставяме ли трета ваксина?

До дни страната ни влиза в оранжевата зона. До края на седмицата активните случаи вероятно ще се увеличат двойно, каза заместник-здравният министър Димитър Петров, който предупреди, че заведенията ще затварят ако влезем в червената зона на разпространение. Най-вероятно ще се стигне и до поставянето на трета ваксина. Вижте какви мерки е предприела държаватаИма предплан за действие, според който ясно се определя какви мерки се вземат. До дни, може би в понеделник, ще влезем в оранжевата зона. При червена зона ще има доста драстични ограничения по отношение на заведенията. За това предупреди зам.-здравният министър д-р Димитър Петров, който използва думите „леко затягане” на мерки при влизане в оранжевата зона. Предприели сме по-скоро мерки за спазване на противоепидемичния контрол – основно дискотеките в курортите. Там впечатленията са, че не се спазват никакви мерки, обясни Петров. МВР, БАБХ (Агенцията по храните), правят проверки по Черноморието.

„Има някакви странни претенции – въвеждат се мерките, нямало предсказуемост”, наблегна Петров пред bTV по отношение на туристическия бранш. Не може в едно заведение да се води, че има 200 места, а да има 2000 души, добави той. И похвали търговските вериги, където изискванията за носене на маски, дезинфекция и повече дистанция се спазват. Втори пункт, на който зам.-здравният министър обърна внимание, е транзитният поток на гастербайтери – проверки на места, където спират да отдъхнат, преди да продължат към Турция. Не е безкраен капацитетът на проверяващите, предупреди д-р Димитър Петров, който каза, че проверките ще се съсредоточат там, където е най-рисково. Припомняме, че данните по отношение на коронавируса са еднозначни – новите случаи растат експоненциално, а вече и влизащите в болница се увеличават бързо и още преди края на седмицата ще са над 1000.


Вероятно ще се стигне до препоръки за бустерни дози на ваксина. Въпросът е кога, както и дали ваксината да е същата и да се правят ли някакви специфични изследвания. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) трябва да каже – с вписване в кратката характеристика на всяка ваксина, каза д-р Петров. „Само че преди да стигнем до третата доза, аз призовавам да си направим първата и втората”, добави зам.-здравният министър. България участва в две поръчки за разработка на моноклонални антитела. Не сме участвали в общата поръчка на ниво ЕС, но няма да имаме проблем да доставяме четири вида моноклонални антитела за лечение на коронавирус, стига да бъдат одобрени на европейско ниво, стана ясно от думите на Петров.


Actualno.com

Югозапад Днес

Е. Георгиева

bottom of page