top of page

Коронавирусът вече натоварва болниците, призна министър Кацаров

И днес бройката на новозаразените продължава да расте- 1387 са новите случаи, от тях 2000 са в болница. В Благоевград случаите са 32. Междувременно министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров призна, че болниците вече са натоварени. Лошата новина е, че тази цифра вече надвишава капацитета на здравната система у нас. А какво ще се случи другата седмица, когато се очаква България да влезе в оранжевата зона на заразата?


Назрява моментът за мерки. В следващите няколко дни цяла България ще влезе в оранжевата зона. Най-важното е да преведем България през тази ковид криза - не мога да обещая, че това ще стане безболезнено. Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Ключовият въпрос е броят на заетите болнични легла – това е драмата при всяка пандемична вълна. Сега са заети 2000 легла – това е капацитетът на здравната система . Оттук-насетне разкриването на нови легла значи да бъдат засегнати легла за други болести. Иначе за коронавируса може да бъдат осигурени 10 000 – 12 000 легла – т.е. такива, които може да бъдат обслужвани от медицински персонал. Не мащабът, а скоростта на заразяване ни тревожи, каза Кацаров. Основният източник на заразявания са масови събирания, включително битови събирания като сватби плюс събитията по Черноморието например, продължи той, с което напомни как през пролетта в Индия тръгна Делта варианта – от масови събития, включително политически (имаше местни избори) и религиозни. Какви ще са мерки – ограничаване на събития на закрито, ще може само 30% от капацитета за такива събития да се ползва при организация на мерки. Може да се приложат допълнителни мерки за трансграничното пътуване, изброи д-р Кацаров какви мерки предстоят на първо място. Същевременно министърът не видя причина да бъдат ограничавани събития, на които има само ваксинирани и/или преболедували. Той одобри прилагането на регионални мерки и настоя и поиска съдействието на общините да има повече контрол за носенето на маски в градския и междуградския транспорт. Ще се готвят и списъци с рискови места, които да бъдат по-контролирани – по общини. Но Кацаров предупреди, че успех ще има само ако всички се пазим.


Това, което увеличава рисковете, е лошото състояние на здравната система в момента. Много малък брой на медицински сестри, тежки диспропорции на специалисти по специалности и региони. Наследяваме тази ситуация и тя не може да бъде променена автоматично, каза министърът. „Няма да има развозване на пациенти, но стигнем ли критични нива, това може да се случи”, заяви д-р Кацаров. Той обаче хем каза, че сме изпуснали много време да се ваксинираме срещу коронавирус, хем счита, че е направил заедно с администрацията си всичко възможно да има силна ваксинационна кампания. „Ако хората не искат да се ваксинират, няма да се ваксинират, но това не зависи от администрацията”, обясни министърът. За новата учебна година ще се решава седмица преди старта ѝ, уточни д-р Кацаров. Както и доц. Кунчев, той каза, че учебната година може да почне, ако заболеваемостта е като сегашната, но едва ли преди 15 септември ще е така.


Източник: Actualno.com

Югозапад Днес

bottom of page