top of page

Комисията по енергетика: Очаква ни тежка зима


Председателят на Комисията по енергетика в парламента Иван Хиновски заяви, че заради покачването на цените на тока ни очаква тежка зима. Покачването на топлинната енергия с 10-15% нагоре ще се отрази най-силно в столицата, но и в други градове у нас. Според Хиновски, служебен кабинет не може да реши проблема с цената на електроенергията и не може да санкционира КЕВР


Предстои ни тежка зима. За това предупреди председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от „Има такъв народ“ Иван Хиновски пред БНТ. Цените се движат нагоре, а най-сериозният удар върху столицата ще бъде цената на топлинната енергия, която ще бъде още по-висока. Поне с 10-15% ще се повиши цената на топлинната енергия, смята Хиновкси. При нас също трябва да бъдат взети мерки, както в другите държави, като например в Гърция, настоя Хиновски, според когото един служебен кабинет не може да направи нищо. Единствената инстанция, която може да реагира и да санкционира е КЕВР, но останалите не могат да направят нищо. Хиновски добави, че в Комисията по енергетиката цари пълен консенсус и няма спорове между нито една от партиите. Енергетиката има тежки, рискови и обективни процеси, но от дълго време има консенсус. Единствените разлики между депутатите в комисията са кога да бъдат обявени сроковете за затваряне на комплекса „Марица-изток“, допълни Иван Хиновски.


„Народното събрание е пред разпад, а аз получавам обаждане от колегите да направим още едно заседание на комисията. Ние отворихме кутията на Пандора с горещите проблеми на отрасъла“, категоричен бе Хиновски. Иван Хиновски отбеляза, че депутатите в Комисията по енергетика са направили много неща, но проблемите пред българската енергетика, които се замитат са – бъдещото на ТЕЦ Марица-изток 2 и „Топлофикация“ София. Хиновски настоя в подхода за решаването на бъдещето на комплекса „Марица-изток“ създаването на специализирано предприятие, което ще буферира голяма част от работещите в предходния период, когато минната дейност постепенно намаляла.

Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

bottom of page