top of page

Кой спечели и кой загуби изборите в Благоевград?

За разлика от другите големи области, ГЕРБ в Благоевград не отстъпи първото си място от предишните избори и взе над 30 000 гласа. Очаквано новата партия "Продължаваме промяната" се класира втора с 19.90 процента. Трети са ДПС с 16,65%. Четвърта политическа сила в област Благоевград са Има такъв народ, които въпреки слабите си резултати на национално ниво, имат сериозен електорат в Благоевград заради кмета Илко Стоянов. Катастрофалните резултати за ДБ и за БСП в областта са големите "изненади" на изборите. Вижте още


Изборите за парламент и президент в област Благоевград преминаха под знака на ниската избирателна активност. От общо 307 650 избиратели в 01 МИР Благоевград, до урните отидоха едва 116 042 души. Над 2700 човека пък избраха опцията "Не подкрепям никого".


Първа политическа сила в област Благоевград отново е ГЕРБ с 26,89 % от гласовете на избирателите или 30 791 гласа. Големите им изборни победи отново са в Симитли, където очаквано Стефан Апостолов събра рекордните 6763 преференции. За сравнение първият в листата на ГЕРБ бивш транспортен министър Росен Желязков е събрал едва 659 гласа- чудесно доказателство, че спуснатите от София водачи на листи почти никога не успяват да съберат толкова, колкото местните лидери и личности. Все пак, на фона на слабите резултати на ГЕРБ у нас, при това в разгара на партийни дразги, ГЕРБ си останаха първи в област Благоевград.


Очаквано, "Продължаваме промяната" взе 22 791 гласа в област Благоевград. Това се дължи на вълната от одобрение към бившият министър на икономиката Кирил Петков, но и заради добрата им листа на местно ниво. Водачът на листата Андрей Гюров е уважаван преподавател в АУБ и беше добър избор, което се хареса на благоевградчани. Очаква се партията да има поне двама депутати от Пиринския край.


ДПС в област Благоевград направи сериозна мобилизация на електората си и взе рекордните 19 068 гласа в Пиринско. Очаква се партията на Ахмед Доган да вкара поне двама депутати от Благоевградско.


Четвърта политическа сила в област Благоевград е Има такъв народ с 12 014 гласа или 10,49% от гласовете на избирателите. Въпреки, че на национално ниво ИТН изгуби почти половината си избиратели от предишните избори, в Благоевград партията на Слави Трифонов стои стабилно. Това се дължи на факта, че кметът на община Благоевград Илко Стоянов има сериозен електорат в областта. Водачката на листата в Благоевград Виктория Василева, главен секретар на ИТН обаче събра едва 593 гласа в областта, докато втората в листата Анита Коцелова явно е доста по-предпочитана с 1425 гласа в Пиринско. Това е поредното доказателство, че занапред партиите трябва повече да слушат ръководствата си по места, ако искат да печелят избори.


БСП-Благоевград отбеляза катастрофални резултати. Общият им резултат в цифри е 9,79%, което е един от най-ниските им резултати на парламентарни избори в област Благоевград. Дори факта, че благоевградчани масово предпочетоха Румен Радев не успя да им докара достатъчно избиратели. Това обаче не е изненада: през годините местното БСП не успя да проумее, че е време за нови лица. Партийни боричкания на местно ниво и разцепления от типа " човек на Паскалев" и "човек на Нинова" накараха електората им масово да предпочете друга партия. Лица като Любен Милев, бивш заместник-кмет на Благоевград и д-р Владимир Пандев, техният човек в ОБС нямат нито капацитета, нито харизмата да привличат избиратели за местното БСП. Никой в благоевградското БСП не си направи труда да отстъпи място на младите и да пусне напред нови кадри. Ако тази тенденция на местно ниво продължи, БСП-Благоевград ще продължава да губи избори.


ДБ определено е голямата и горчива за избирателите на десните изненади в Благоевград. Коалицията взе едва 4,39% в областта- само 5026 души са гласували за ДБ в Пиринско. Това е загуба на повече от половината им електорат от предишните избори. Тази катастрофална загуба се дължи на факта, че местните структури на ДБ и на ДСБ в областта отдавна имат нужда от смяна. Националните им ръководства също знаят, че това трябваше да се случи от поне няколко години, но незнайно защо пуснаха съмнителни фигури и личности да дирижират местните структури. Листата им традиционно беше спусната от София и в нея фигурираха хора, в които десните от областта изобщо не се разпознават. Отделно от това, ДБ-Благоевград проведе вяла кампания. За месец предизборна кампания, а и преди това десните нямат нито една изява или пресконференция пред журналисти. Единственият по-стабилен кандидат беше водачът на листата в Пиринско Иван Димитров, който събра 1076 гласа. Ако ръководствата на ДБ и ДСБ в Благоевград не подадат оставка и не проведат вътрешнопартийни избори за нови председатели на местно ниво, следващият път няма да има на кого да се сърдят.


Възраждане в област Благоевград показа добри резултати с 3304 гласа в област Благоевград. Това се дължи и на убедителните кандидатури на председателката на Възраждане в Благоевград Цвета Рангелова и областният лидер Цончо Ганев.


Изправи се БГ! Ние Идваме! също катастрофира на тези избори. Партията на Мая Манолова събра 2390 гласа или 2,09 % от доверието на избирателите. Водачката на листата адвокат Албина Анева е с най-много преференции в листата и взе 832 гласа.


Безспорният фаворит за президент в Благоевград е Румен Радев, за когото гласуваха над 48% от избирателите в областта. Втори е кандидатът на ГЕРБ Атанас Герджиков с 23% от гласовете в Пиринско. Куриозът сред президентският вот в областта е, че фолк певицата Луна Йорданова има 966 гласа, докато лидерът на "Атака" Волен Сидеров е събрал едва 515 гласа в област Благоевград.


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес
bottom of page